Aliz
6 °C
14 °C

Újabb négy gyereket hoztak ki a thaiföldi barlangból

2018-07-09T110523Z 1888699122 RC14B876C6D0 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.09. 10:07 Módosítva: 2018-07-09 16:12:04
  • Hétfőn négy újabb thai gyereket sikerült kimenteni a barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjai közül
  • Ez azt jelenti, hogy már csak négy gyerek és az edzőjük van lent
  • A vasárnap elsőként kihozott négy gyerekhez hasonlóan a hétfőn kimentetteket is kórházba szállították
  • A kimentett gyerekeket egyelőre elkülönítették, még nem találkozhattak családjukkal
  • A mentés újból szünetel, fel kell készülniük a mentőcsapatoknak, és a búvároknak is pihenniük kell
  • A jelentések szerint az időjárás is kedvezőbb volt a vártnál, az esőzések ellenére nem emelkedett úgy a vízszint, hogy az veszélyeztetné a mentés következő szakaszát

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban nagyjából félnapos szünet után újraindult a barlangban rekedt thai gyerekek mentése. A barlangban még nyolc gyerek és az edzőjük volt lent a hétfői mentés kezdetekor. Magyar idő szerint dél után volt várható az első gyerekek kiérkezése, és nem sokkal később láttak is egy hordágyon kihozott gyereket.

A thai hivatalos források megerősítették:

összesen már nyolc gyereket mentettek ki a barlangból.

Ez azt jelenti, hogy még négy gyerek és az edzőjük maradt lent a barlangban. A CNN azt írja a mentésben részt vevő szemtanúra hivatkozva, hogy magyar idő szerint délután fél három körül véget ért hétfőre a mentőakció, várhatóan csak kedden folytatják.

A Bangkok Post alapján ez nem meglepő, és a vasárnapihoz hasonlóan hétfőn is négy gyerek kimentését tervezték, utána megint szünetet kell tartani, a búvároknak is pihenniük kell a megterhelő mentés után.

A CNN-nek egy thai tisztviselő azt mondta, hogy nagyrészt ugyanazok a búvárok mentek le a következő csoport gyerekért, akik vasárnap már kihoztak négy fiatalt. 

Nem emelkedett sokat a vízszint

A mentést vezető Narongszak Oszottanakorn kormányzó elmondta, hogy hétfőn is a vártnál előbb le tudtak menni a búvárok. Oszottanakorn szerint a körülmények hasonlóan jók voltak, mint vasárnap.

„A VÍZSZINT MÉG NEM AGGASZTÓ. A VASÁRNAPI ESŐ NEM BEFOLYÁSOLTA A BARLANGBAN A VÍZSZINTET"

– mondta. Ez nyilván a folyamatos szivattyúzásnak is köszönhető, de az előrejelzések szerint a monszunesők nem veszélyeztetik annyira a mentést, mint attól korábban tartottak.

Vasárnap ellentmondó információk voltak arról, hogy a leginkább legyengült gyerekeket vették-e előre, de hétfőn azt mondták, hogy azok következtek, akik leginkább készen álltak.

Egyelőre nem találkozhattak a családjukkal

A vasárnap megmentett négy gyereket hétfőn kórházban vizsgálták, „örülnek és jól vannak", állítólag egy tradicionális thai ételt, chilis, bazsalikomos húst kértek enni. Elsődlegesen most bármiféle fertőzés kockázatát kell elkerülniük a legyengült szervezeteknek, ezért most elkülönítve tartják őket néhány napig.

A hatóságok egyelőre még nem árulták el, hogy kik szabadultak már ki, sem azt, hogy mikor találkozhatnak a családtagjaikkal. Lehet, hogy első körben egy üvegajtón keresztül láthatják majd egymást, a fizikai kontaktust el akarják kerülni, amíg meg nem jön az összes teszt eredménye.

Vasárnap is jól haladt a mentés

Vasárnap a mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni. A mentőakció viszont több mint fél napig szünetelt, addig tartott előkészíteni a következő fázist.

Egy gyereket két búvár fogott közre, az első viszi a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot. Mindkét búvár figyeli a mentett gyerek reakcióját, akinek a búvárok és az előre lefektetett vezetőkötél követése mellett leginkább arra kell ügyelnie, hogy helyén maradjon a maszkja és az első búvár által vitt palackhoz csatlakozó légzőkészülék. A mentés technikai nehézségeiről itt írtunk részletesen>>>

Úgy volt, hogy hétfőn este a thai miniszterelnök is felkeresi a barlangnál felállított tábort, de egyelőre a kórháznál van, hogy ne zavarja a még tartó mentést.

Borítókép: Soe Zeya Tun / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?