Újabb négy gyereket hoztak ki a thaiföldi barlangból

2018-07-09T110523Z 1888699122 RC14B876C6D0 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.09. 10:07 Módosítva: 2018.07.09. 16:12
  • Hétfőn négy újabb thai gyereket sikerült kimenteni a barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjai közül
  • Ez azt jelenti, hogy már csak négy gyerek és az edzőjük van lent
  • A vasárnap elsőként kihozott négy gyerekhez hasonlóan a hétfőn kimentetteket is kórházba szállították
  • A kimentett gyerekeket egyelőre elkülönítették, még nem találkozhattak családjukkal
  • A mentés újból szünetel, fel kell készülniük a mentőcsapatoknak, és a búvároknak is pihenniük kell
  • A jelentések szerint az időjárás is kedvezőbb volt a vártnál, az esőzések ellenére nem emelkedett úgy a vízszint, hogy az veszélyeztetné a mentés következő szakaszát

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban nagyjából félnapos szünet után újraindult a barlangban rekedt thai gyerekek mentése. A barlangban még nyolc gyerek és az edzőjük volt lent a hétfői mentés kezdetekor. Magyar idő szerint dél után volt várható az első gyerekek kiérkezése, és nem sokkal később láttak is egy hordágyon kihozott gyereket.

A thai hivatalos források megerősítették:

összesen már nyolc gyereket mentettek ki a barlangból.

Ez azt jelenti, hogy még négy gyerek és az edzőjük maradt lent a barlangban. A CNN azt írja a mentésben részt vevő szemtanúra hivatkozva, hogy magyar idő szerint délután fél három körül véget ért hétfőre a mentőakció, várhatóan csak kedden folytatják.

A Bangkok Post alapján ez nem meglepő, és a vasárnapihoz hasonlóan hétfőn is négy gyerek kimentését tervezték, utána megint szünetet kell tartani, a búvároknak is pihenniük kell a megterhelő mentés után.

A CNN-nek egy thai tisztviselő azt mondta, hogy nagyrészt ugyanazok a búvárok mentek le a következő csoport gyerekért, akik vasárnap már kihoztak négy fiatalt. 

Nem emelkedett sokat a vízszint

A mentést vezető Narongszak Oszottanakorn kormányzó elmondta, hogy hétfőn is a vártnál előbb le tudtak menni a búvárok. Oszottanakorn szerint a körülmények hasonlóan jók voltak, mint vasárnap.

„A VÍZSZINT MÉG NEM AGGASZTÓ. A VASÁRNAPI ESŐ NEM BEFOLYÁSOLTA A BARLANGBAN A VÍZSZINTET"

– mondta. Ez nyilván a folyamatos szivattyúzásnak is köszönhető, de az előrejelzések szerint a monszunesők nem veszélyeztetik annyira a mentést, mint attól korábban tartottak.

Vasárnap ellentmondó információk voltak arról, hogy a leginkább legyengült gyerekeket vették-e előre, de hétfőn azt mondták, hogy azok következtek, akik leginkább készen álltak.

Egyelőre nem találkozhattak a családjukkal

A vasárnap megmentett négy gyereket hétfőn kórházban vizsgálták, „örülnek és jól vannak", állítólag egy tradicionális thai ételt, chilis, bazsalikomos húst kértek enni. Elsődlegesen most bármiféle fertőzés kockázatát kell elkerülniük a legyengült szervezeteknek, ezért most elkülönítve tartják őket néhány napig.

A hatóságok egyelőre még nem árulták el, hogy kik szabadultak már ki, sem azt, hogy mikor találkozhatnak a családtagjaikkal. Lehet, hogy első körben egy üvegajtón keresztül láthatják majd egymást, a fizikai kontaktust el akarják kerülni, amíg meg nem jön az összes teszt eredménye.

Vasárnap is jól haladt a mentés

Vasárnap a mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni. A mentőakció viszont több mint fél napig szünetelt, addig tartott előkészíteni a következő fázist.

Egy gyereket két búvár fogott közre, az első viszi a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot. Mindkét búvár figyeli a mentett gyerek reakcióját, akinek a búvárok és az előre lefektetett vezetőkötél követése mellett leginkább arra kell ügyelnie, hogy helyén maradjon a maszkja és az első búvár által vitt palackhoz csatlakozó légzőkészülék. A mentés technikai nehézségeiről itt írtunk részletesen>>>

Úgy volt, hogy hétfőn este a thai miniszterelnök is felkeresi a barlangnál felállított tábort, de egyelőre a kórháznál van, hogy ne zavarja a még tartó mentést.

Borítókép: Soe Zeya Tun / Reuters.  • Hírek
  • Támogatások