Négy gyereket mentettek ki a thaiföldi barlangból

000 17D3M1
2018.07.08. 14:38 Módosítva: 2018.07.09. 08:54
  • Négy gyereket már sikerült kimenteni vasárnap a barlangban rekedt thai focicsapat tagjai közül, jól vannak
  • A mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni
  • Egy gyereket két búvár fogott közre, az első vitte a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot is
  • A mentőakció viszont hétfőig szünetel, addig tart előkészíteni a következő fázist
  • Többek között elhasználtak minden levegőpalackot, ezeket pótolni kell az útvonal mentén, és a mentőbúvároknak is pihenniük kell
  • A barlangban még nyolc gyerek, és edzőjük van bent
  • Az idő sürgeti a mentőcsapatokat, mert újabb esőzések várhatóak a hét elején, amik megemelnék a barlangban a vízszintet

Vasárnap, magyar idő szerint délutánra négy gyereket sikerült kihozniuk a mentőcsapatoknak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat tagjai közül. Nyolc gyerek és edzőjük még bent van, az ő mentésüket hétfőn folytatják.

A mentőakció magyar idő szerint vasárnap hajnali megkezdése után hivatalos források eleinte még azt mondták, hogy az első fiúk csak helyi idő szerint este kilenc körül (magyar idő szerint délután négykor) juthatnak ki. Ehhez képest bő két órával korábban az első két fiút sikerült kimenekíteni a barlangból. Az első fiút helyi idő szerint húsz perccel este 6 óra előtt, a másodikat tíz perccel később, a harmadikat 19 óra 40 perckor, a negyediket este 20 óra előtt tíz perccel sikerült kihozni.  

Anupong Paocsinda belügyminiszter a Bangkok Post című lapnak nyilatkozott a gyerekekről, akiket a barlangtól 70 kilométerre lévő Csian Rai Mung körzet kórházában ápolnak. Elmondta, hogy jól vannak, és noha szervezetük erős, állandó orvosi felügyelet alatt állnak és számos orvosi vizsgálaton kell átesniük. 

A vasárnapi mentőakciót követően a barlangból a szabadba érkezett négy gyereket egy rögtönzött tábori kórházban orvosok megvizsgálták, majd hármat helikopterrel szállították kórházba, a negyediket pedig mentőautóval. Nevüket nem közölték. 

Az AFP-nek a mentőcsapat egyik katonai vezetője azt nyilatkozta, hogy újabb négy gyerek túljutott a veszélyes merülési szakaszon, és sétálnak már kifelé. Ezt megerősítették később hivatalos források, illetve a mentőcsapat Reutersnek tett nyilatkozatai. Magyar idő szerint délután 3 után nem sokkal tehát úgy tűnt, hogy gyakorlatilag 6 gyerek kiszabadult a 12-ből. Ezzel szemben a helyi hatóságok délután 4 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján

4 gyerek kiszabadítását erősítették meg.

Kommunikációs félreértés állhat az eltérő számok mögött; a mentőalakulatok egyes tagjai már azokról is szivárogtattak híreket, akik már majdnem kiértek, és biztosra vehető volt a szabadulásuk.

A kihozott gyerekeket a barlang mellett felállított tábori kórházban vizsgálták meg, aztán a nagyjából 60 kilométerre levő régiós kórházba szállították a fiúkat, volt, akit helikopterrel, másokat mentőautóval. A CNN szerint elsőként az oxigénszintjüket ellenőrzik a barlangban töltött tizenöt nap után.

Az említett sajtótájékoztatón a mentőalakulatot vezető Narongszak Oszottanakorn kormányzó elmondta, hogy az első két fiú helyi idő szerint 17:40-kor és 17:50-kor (magyar idő szerint 13:40 és 13:50) bukkant elő a barlangból. Narongszak szerint a gyerekek állapota kiváló, a mentési körülmények pedig a várakozásoknál jobbak. A mentés így gyorsabban haladt, mint az elmúlt napokban a gyakorlatokon. Ennek ellenére  a mentőakcióban

legalább 10 órán belül nem várható újabb gyerek kiszabadítása,

mert a mentőcsapatnak ennyi időbe telik előkészíteni „a következő fázist". Vagyis helyi idő szerint reggel 8 (magyar idő szerint hajnali 3) előtt nem indul újra az mentés. Korábban voltak olyan hírek, hogy négy csoportra osztották a gyerekeket, az elsőben négyen voltak, ők jutottak ki. A másik háromban hárman-hárman vannak, az utolsóval jön ki az edző is.

Narongszak szerint elhasználtak minden levegőpalackot, és ezeket pótolni kell, de egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, ami miatt a 10 órás várakozás akár tovább nyúlhat.  Vélhetően a mentőbúvárok állapota is ilyen tényező: a merülések során a vérben felgyűlik nitrogén, és várni kell, amíg visszaáll olyan szintre, hogy megint biztonságos lesz a merülés. Jelenleg 50 külföldi és 40 thai búvár dolgozik a mentésen, ugyanakkor a bent rekedtekkel közvetlenül érintkező, szuperképzett profik száma csak 18 (13 külföldi, 5 thai).

Narongszak neveket nem tudott mondani, de a thai média már azt is tudni véli, ki az első diák, aki megmenekült: a 14 éves Mongkol „Mark" Boompian. A mentőcsapat egyik orvosa azt közölte, hogy először a legrosszabb állapotban levő gyerekeket hozták ki. Narongszak ugyanakkor ennek éppen az ellenkezőjét mondta a sajtótájékoztatón: a legegészségesebbeket hozták ki legelőbb.

A mentőcsapat egyik tagja azt mondta egy helyszíni riporternek, hogy a barlangjáratokban átmenetileg lejjebb vonult a víz, ezért több a búvárruha nélkül járható rész, emiatt a tervezettnél gyorsabban tudják kihozni a gyerekeket. Ez összecseng a helyi kormányzó korábbi nyilatkozatával, aki szerint az alacsony vízszint miatt kezdtek gyors mentőakciót, mielőtt a monszun jelenleg is tartó esőzései megint megemelik a vízszintet. A mentés technikai nehézségeiről itt írtunk részletesen>>>

Előzmények

A 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni . A barlangban villámgyorsan megemelkedett a vízszint, elzárva a bejáratot. A csapat pedig egyre jobban szorult a barlang belsejébe, nagyjából  4 kilométerre a bejárattól  találták meg őket.

Brit búvárok hétfő este, hat napja találták meg őket. Azóta vittek be nekik ételt, oxigént, és orvosok is megvizsgálták a csapat tagjait. Ezzel párhuzamosan folyamatosan szivattyúzták ki a vizet a barlangból, amivel sikerült elérni, hogy a mentőakció kezdetére összeadva nagyjából 2 kilométeres részen maradhattak még víz alatti szakaszok.

A barlangrendszer sematikus ábráihoz a BBC és a Guardian adatait vettük alapul.
A barlangrendszer sematikus ábráihoz a BBC és a Guardian adatait vettük alapul.

A kijutás viszont még a gyakorlott búvároknak is megterhelő, nem beszélve arról, hogy a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken egy, a levegős palackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

Vasárnap reggel a Guardian tudósítója arról számolt be, hogy a hatóságok lezárták a Chiang Rai Prachanukroh kórházhoz vezető utat. A tervek szerint ide viszik majd a kimentett gyerekeket és edzőjüket. A kórház 57 kilométerre van a barlangtól.

(BBC | Guardian)  • Hírek
  • Személyi kölcsön