Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Thaiföld fellép a gyerekfocicsapatot zaklató újságírók ellen

2018.07.21. 16:57

A thai hatóságok szerint a külföldi média, az országba érkezett újságírók felelőtlenül viselkedve, szabályosan zaklatják a barlangból kiszabadult gyerekfocicsapat tagjait, írja a CNN. Az ország igazságügyminiszter-helyettese, Tawatchai Thaikyo egy Facebook-posztban panaszkodott az újságírók viselkedésre. Azt írta, hogy elszomorítja, hogy a külföldi média, melynek munkatársai feltételezhetően jól értik a gyerekek jogait, érdekeit, és amely általában magas szakmai sztenderdek mentén dolgozik, ez esetben felelőtlenül viselkedik. 

A gyerekek még június 23-án rekedtek az edzőjükkel együtt a Tham Luang-barlangban. A 11-16 éves fiatalok a heves esőzések után nem tudtak kijönni, mivel a folyamatosan emelkedő víz elzárta a kijáratot. Végül csak július 10-én tudták kihozni őket, a keresés és a mentés alatt egy búvár meghalt. A gyerekek egy hetet töltöttek kórházban, aztán pár napja hazaengedték őket. Először július 18-án szólaltak meg nyilvánosan, egy nagy sajtótájékoztatón, de a média azóta sem hagyja békén őket.

Tawatchai Thaikyo arra kéri a külföldi újságírókat, hogy viselkedjenek a thai gyerekekkel is úgy, ahogy bármilyen más katasztrófa túlélőivel tennék. Például ne készítsenek interjút velük úgy, hogy nincs ott egy pszichológus. Tawatchai Thaikyo szerint a fiúk törékeny korban vannak, meg kell őket védeni, ezért jó lenne, ha az újságírók befejeznék a sebeik nyitogatását.

Közben Chiang Rai tartomány kiadott egy közleményt, mely szerint a  kormányzó, Prachon Prachsakul azt javasolta, hogy állítsanak fel egy munkacsoportot, ami azzal foglalkozna, hogyan védhetnék meg a gyerekek jogait a thai gyerekvédelmi törvény alapján. Ezt azután érezték fontosnak, hogy látták, ahogy külföldi újságírók az otthonaikban faggatják a kórházból hazaengedett fiúkat. Emlékeztettek, hogy aki megsérti a gyerekvédelmi törvényt, 1800 dolláros pénzbüntetésre vagy akár hat hónap börtönre is számíthat.