Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Thaiföld fellép a gyerekfocicsapatot zaklató újságírók ellen

2018.07.21. 16:57

A thai hatóságok szerint a külföldi média, az országba érkezett újságírók felelőtlenül viselkedve, szabályosan zaklatják a barlangból kiszabadult gyerekfocicsapat tagjait, írja a CNN. Az ország igazságügyminiszter-helyettese, Tawatchai Thaikyo egy Facebook-posztban panaszkodott az újságírók viselkedésre. Azt írta, hogy elszomorítja, hogy a külföldi média, melynek munkatársai feltételezhetően jól értik a gyerekek jogait, érdekeit, és amely általában magas szakmai sztenderdek mentén dolgozik, ez esetben felelőtlenül viselkedik. 

A gyerekek még június 23-án rekedtek az edzőjükkel együtt a Tham Luang-barlangban. A 11-16 éves fiatalok a heves esőzések után nem tudtak kijönni, mivel a folyamatosan emelkedő víz elzárta a kijáratot. Végül csak július 10-én tudták kihozni őket, a keresés és a mentés alatt egy búvár meghalt. A gyerekek egy hetet töltöttek kórházban, aztán pár napja hazaengedték őket. Először július 18-án szólaltak meg nyilvánosan, egy nagy sajtótájékoztatón, de a média azóta sem hagyja békén őket.

Tawatchai Thaikyo arra kéri a külföldi újságírókat, hogy viselkedjenek a thai gyerekekkel is úgy, ahogy bármilyen más katasztrófa túlélőivel tennék. Például ne készítsenek interjút velük úgy, hogy nincs ott egy pszichológus. Tawatchai Thaikyo szerint a fiúk törékeny korban vannak, meg kell őket védeni, ezért jó lenne, ha az újságírók befejeznék a sebeik nyitogatását.

Közben Chiang Rai tartomány kiadott egy közleményt, mely szerint a  kormányzó, Prachon Prachsakul azt javasolta, hogy állítsanak fel egy munkacsoportot, ami azzal foglalkozna, hogyan védhetnék meg a gyerekek jogait a thai gyerekvédelmi törvény alapján. Ezt azután érezték fontosnak, hogy látták, ahogy külföldi újságírók az otthonaikban faggatják a kórházból hazaengedett fiúkat. Emlékeztettek, hogy aki megsérti a gyerekvédelmi törvényt, 1800 dolláros pénzbüntetésre vagy akár hat hónap börtönre is számíthat.