Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lepontozták a nőket egy orvosi egyetemen, hogy több férfit vehessenek fel

2018.08.03. 08:44
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lepontozták a nőket egy orvosi egyetemen, hogy több férfit vehessenek fel

A tokiói orvosi egyetem vezetői attól féltek, a szülés miatt orvoshiány alakulhat ki.

559 · Aug 03, 2018 08:44am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Diszkriminálták a nőket a Tokiói Orvosi Egyetemen, ahol a felvételinél szándékosan alulpontozták a női jelentkezők felvételi teljesítményét. Mindezt azért tették világított rá egy vizsgálat, hogy a női hallgatók arányát 30 százalék környékén tartsák. A felvételiző nőktől 10-olykor 20 százalékot is levont a felvételi bizottság.

A vizsgálat nem emiatt indult, hanem a rendőrség vesztegetés gyanúja miatt nyomozott az intézményben az egyetem két vezetője és az oktatási minisztérium egyik magas rangú tisztviselője ellen. Az egyetem kancellárja, Uszui Maszahikó és rektora, Szuzuki Mamoru júliusban lemondtak tisztségükről, miután a gyanú szerint az oktatási minisztérium tisztségviselőjének - állami támogatásért cserébe - fia felvételét ígérték az egyetemre.

A nyomozás során aztán kiderült, hogy 2011 óta az egyetem azt a gyakorlatot folytatta, indoklásuk szerint azért, hogy "el lehessen kerülni az orvoshiányt az egyetemi kórházakban. Ott ugyanis az volt az általános meggyőződés, hogy házasságkötés vagy szülés után az orvosnők jellemzően felmondanak, vagy hosszú szabadságra mennek".

A módszer akkor vált folytonossá, hogy 2010-ben a női hallgatók aránya hirtelen megugrott, elérve a 38 százalékot. Az egyetem szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vesztegetési ügyben folyó belső vizsgálatot a felvételi pontszámokkal kapcsolatos visszaélésre is kiterjesztik, és még ebben a hónapban várható eredmény mindkét ügyben, írja az MTI.