A bevándorlók bűnözésével kampányolnak Svédországban a választások előtt

GettyImages-510604368
2018.08.22. 19:47

A nők elleni erőszakot Svédországban az utóbbi öt évben 58 százalékban bevándorló férfiak követték el, legalábbis a svéd állami tévéadó, az SVT szerint, írja a BBC.

Az SVT szerint ők ezt a számot abból szűrték le, hogy megnéztek minden egyes bíróságon elítélt esetet. Ezeken kívül egyébként van még több ezer olyan eset, amelyet nem bevándorlók követtek el.

Svédországban szeptember 9-én lesznek választások, és úgy tűnik, a kampányban egy magyarországon is látott eszközhöz nyúlnak: összekapcsolják a bevándorlást a bűnözéssel.

Az SVT-n szerdán közvetítik majd a Mission Investigation (Nyomozási küldetés) című programot, amely erről a témáról fog szólni. A főszerkesztő erről azt mondta:

tisztán kimondjuk, hogy a külföldről érkezők csak nagyon kis százalékát ítélték el erőszak miatt.

Azt is kijelentette, hogy egyébként a bejelentett megerőszakolások száma jóval magasabb az országban, ezért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a bevándorlókról. 

2015-ben, a bevándorlási krízis tetőpontján Svédország 160 ezer menekültet fogadott be, sokkal többet, mint bármelyik másik uniós ország. Mégis, a bejelentett erőszakok száma ebben az évben 12 százalékkal csökkent.

843 elítélt elkövetőből 416 esetében svéd vagy más európai uniós tagállam lakosa követte el az erőszakot. 231 esetben volt afrikai származású bevándorló az elkövető, 96 esetben pedig olyan férfi, aki más, európán kívüli országból származik, pl. afganisztánból. 

Azt, hogy hogyan fogadják Svédországban a bevándorlókat, 2016 októberében egy háromrészes riportsorozatban mutattuk be  . 

Az anti-migrációs elveket valló Svéd Demokraták párt és a Mérsékelt Párt ugyanazt mondja: azokat a külföldön születetteket, akiket erőszakért elítéltek, ki kéne toloncolni az országból.

Közben a pártok ráfordultak a szeptemberi választási kampány hajrájára. A legutóbbi felmérés szerint az eddig népszerű Svéd Demokraták párt támogatottsága 19 százalékra csökkent az utóbbi hetekben. A népszerűségi lista első helyén jelenleg a Szociáldemokrata Párt van.

Amikor arról kérdezték az SVT-t, hogy miért gondolták úgy, hogy pont a kampány hajrájában van szükség egy ilyen megosztó és erősen bevándorlásellenes programra, a főszerkesztő azt mondta, szerinte fontos az, hogy a svédek mélyebb betekintést kapjanak a társadalmukban felbukkanó problémákba.

Nem gondolnám, hogy ez bármilyen befolyással is lenne a választás kimenetelére. Eddig is sokat beszéltek róla, mi csak plusz információkat osztunk meg egy már létező vitához.

Májusban Svédországban egyébként új törvényt hoztak: minden olyan közösülés, amibe az egyik fél egyértelműen nem járul hozzá, erőszaknak minősül, a feleknek tehát egyértelmű szóbeli vagy fizikai jelét kell adniuk annak, hogy beleegyeznek az aktusba. Egészen idáig az ügyészségnek kellett bizonyítania, hogy erőszak történt, vagy hogy az áldozat sebezhető és kiszolgáltatott állapotában volt.

A gyerekházasságok témája is borzolja a kedélyeket

Nemcsak ez lehet témája a mostani választásnak, hanem a gyerekházasságok is. 2016-ban robbant ki az ügy: bár Svédországban 1973 óta tilos 18 éves kor alatt házasságot kötni, mégis több mint 132 házas fiatalkorú él a skandináv országban. Az ügy eddig is komoly fejetlenséget okozott a svéd politikában. Az Eurostat 2016-os felmérése szerint a másfél millió 14 év alatti svéd gyerek 7,5 százaléka külföldön született, közülük ötből négyen az EU-n kívül.

Az első svéd törvényt a gyerekházasság ellen 1973-ban, Olof Palme miniszterelnöksége alatt hozta a parlament. 2014-ben a Mérsékelt Párt által vezetett jobboldali-liberális kormány a közelgő választások és az erősödő bevándorlás hatására szigorított a törvényen. A módosítás szerint senki nem köthet házasságot 18 éves kora előtt Svédországban.

EZ A „SVÉDORSZÁGBAN" KITÉTEL NAGYON FONTOS, UGYANIS A TÖRVÉNY NEM TETT EMLÍTÉST A KÜLFÖLDÖN KÖTÖTT GYEREKHÁZASSÁGOKRÓL.

Így lehet az, hogy jelenleg több mint 132 gyerek él házasságban az országban. Ez amúgy nem számít kirívó adatnak, hiszen a világon legalább 700 millió gyerek él házasságban. Sőt a Save The Children nevű szervezet szerint Svédországban a legjobbak a lányok kilátásai a világon. Ezen kívül pedig Svédországban kötnek legkésőbb házasságot az EU-ban (átlagosan 35 évesen).

A kormány a nagy nyomás hatására májusban benyújtott egy törvénytervezetet, miszerint nem ismernek el egyetlen olyan házasságot se, ahol az egyik fél kiskorú volt a házasságkötés pillanatában, akár Svédországban, akár külföldön. Ez a törvény viszont szembe menne az uniós joggal. Egyelőre egyik pártnak sincs kidolgozott javaslata a gyerekházasságok problémájának megoldására.

Az EU legtöbb országában, így Magyarországon is már 16 éves kortól lehet házasodni szülői vagy gyámhatósági engedéllyel. Sőt, Belgiumban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Írországban, Luxemburgban és Szlovéniában egyáltalán nincs alsó határ, minden a bírákon múlik.

(Borítókép: Menekültek imádkoznak egy svéd menekülttáborban 2016 februárjában - fotó:  David Ramos / Getty Images)