Ödön
2 °C
11 °C

Már 13 miniszter állt fel az ausztrál kormányból

2018.08.23. 08:29 Módosítva: 2018-08-23 08:53:45

Három újabb ausztrál miniszter nyújtotta be lemondását csütörtökön, támogatásról biztosítva Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök menesztését célzó újabb pártbeli bizalmi szavazás megtartását.

Előző nap tíz tárcavezető nyújtotta be a lemondását, és elemzők szerint a kialakult helyzet könnyen Turnbull gyors bukásához vezethet, akár már pénteken.

Csütörtökön a pénzügyi, a távközlési és a munkaügyi tárca vezetője nyújtotta be lemondását, néhány órával azután, hogy Turnbull kihívója, Peter Dutton belügyminiszter Twitter-üzenetében tudatta, még egy bizalmi szavazás kér a Liberális Pártban a tömörülést vezető miniszterelnök ellen. Indoklása szerint Turnbull már nem élvezi pártja többségének a bizalmát.

Turnbull erre közölte, hogy hajlandó pénteken újabb pártbeli bizalmi szavazást kezdeményezni önmaga ellen, ha a pártot vezető testület tagjainak többsége ezt kéri tőle levélben.

A helyi média szerint Dutton mellett Julie Bishop külügyminiszter és Scott Morrison pénzügyminiszter is ringbe száll a kormányzó Liberális Párt elnöki tisztségéért, ami a kormányfőt adja Ausztráliában.

Ausztráliának 2007 óta öt miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását. Dutton legfőbb szövetségese volt Tony Abbott volt miniszterelnöknek, akit tavalyelőtt győzött le a pártbeli bizalmi szavazáson Malcolm Turnbull dúsgazdag bankárból lett távközlési miniszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?