Már 13 miniszter állt fel az ausztrál kormányból

2018.08.23. 08:29 Módosítva: 2018.08.23. 08:53

Három újabb ausztrál miniszter nyújtotta be lemondását csütörtökön, támogatásról biztosítva Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök menesztését célzó újabb pártbeli bizalmi szavazás megtartását.

Előző nap tíz tárcavezető nyújtotta be a lemondását, és elemzők szerint a kialakult helyzet könnyen Turnbull gyors bukásához vezethet, akár már pénteken.

Csütörtökön a pénzügyi, a távközlési és a munkaügyi tárca vezetője nyújtotta be lemondását, néhány órával azután, hogy Turnbull kihívója, Peter Dutton belügyminiszter Twitter-üzenetében tudatta, még egy bizalmi szavazás kér a Liberális Pártban a tömörülést vezető miniszterelnök ellen. Indoklása szerint Turnbull már nem élvezi pártja többségének a bizalmát.

Turnbull erre közölte, hogy hajlandó pénteken újabb pártbeli bizalmi szavazást kezdeményezni önmaga ellen, ha a pártot vezető testület tagjainak többsége ezt kéri tőle levélben.

A helyi média szerint Dutton mellett Julie Bishop külügyminiszter és Scott Morrison pénzügyminiszter is ringbe száll a kormányzó Liberális Párt elnöki tisztségéért, ami a kormányfőt adja Ausztráliában.

Ausztráliának 2007 óta öt miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását. Dutton legfőbb szövetségese volt Tony Abbott volt miniszterelnöknek, akit tavalyelőtt győzött le a pártbeli bizalmi szavazáson Malcolm Turnbull dúsgazdag bankárból lett távközlési miniszter.  • Tippek
  • Hírek