Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Dalai Láma: Európa az európaiaké, a menekültek menjenek haza

2018.09.14. 21:19

"Európa az európaiakhoz tartozik", a menekülteknek pedig vissza kellene menniük a saját hazájukba – mondta a Dalai Láma egy Malmöben tartott konferencián.

Az Independent beszámolója szerint a buddhista vallási vezető ezzel nem azt akarta mondani, hogy nem kellene az európai országoknak segítenie a menekülteken, sőt leszögezte, hogy Európának erkölcsi kötelessége, hogy segítsen mindazoknak, "akiket valóban életveszély fenyeget".

"Fogadják őket, segítsék őket, oktassák őket. De Nekik végső soron a saját országukat kéne gyarapítaniuk."

Ezekről a Dalai Láma a harmadik legnagyobb svédországi városban beszélt, ahol 10 éven belül kisebbségbe kerülhetnek a született svédek. (Erről a 444.hu készített interjút egy svéd szociológussal a napokban.)

A menekültválság hatására tovább erősödött a bevándorlásellenes svéd jobboldal a vasárnap tartott országgyűlési választásokon. Az unióban lakosságaránnyal számolva Svédország fogadta be a legtöbb menekültet.

A tibeti vallási vezetőnek nem ez az első hasonló nyilatkozata a migrációról. „Minden tiszteletem Angela Merkelé, de nem kell az arab menekültek végleges európai letelepítésén gondolkodnia. Nem kell Európát végleges otthonukká tenni, csupán ideiglenes menedékükké” – nyilatkozta tavaly.

A Dalai Láma maga is elmenekült hazájából, miután a kínai kormány megszállta Tibetet. Azóta emigrációban él Indiában, és reméli, hogy egyszer visszatérhet egy független Tibetbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?