Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

11 év után ma először fogadták a dél-koreai elnököt Észak-Koreában

2018.09.18. 08:07 Módosítva: 2018.09.18. 08:20

Megérkezett kedden Phenjanba Mun Dzsein dél-koreai elnök, a Szunan nemzetközi repülőtéren Kim Dzsongun észak-koreai vezető fogadta. Dél-koreai elnök tizenegy éve nem látogatott a kommunista ország fővárosába, írja az MTI.

A dél-koreai elnök fogadására a katonai tiszteletadás mellett több ezer észak-koreai állampolgár gyűlt egybe a repülőtéren, virágokat, észak-koreai, illetve az újraegyesítést szimbolizáló, fehér háttér előtt kék Koreai-félszigetet ábrázoló zászlókat lengetve. Mun és Kim is felesége társaságában vett részt az eseményen.

Ez Mun és Kim harmadik találkozója. Az első kettő április 27-én, illetve május 25-én volt Panmindzson határfaluban, a két országot elválasztó demilitarizált övezetben. A mostani háromnapos csúcstalálkozó középpontjában a kommunista rezsim atomfegyverprogramjának leállítása, valamint a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.

A dél-koreai elnök közvetítőként lépett fel Washington és Phenjan között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott tárgyalásokon, amelyek jelenleg holtpontra jutottak. Mun Dzsein indulása előtt azt mondta: a "visszafordíthatatlan, állandó békéért" fog síkra szállni négyszemközti megbeszélésein Kimmel.

"A csúcs nagy jelentőséggel bírna, amennyiben az amerikai-észak-koreai párbeszéd újraélesztéséhez vezetne" - jelentette ki a dél-koreai államfő, miközben a két Korea közötti gyakori találkozók fontosságára hívta fel a figyelmet.

A dél-koreai elnök kabinetfőnöke igyekezett csillapítani a csúcshoz fűzött elvárásokat. Azt mondta: kevés az esély arra, hogy nagy áttörés történjen a nukleáris diplomácia kérdésében. Munt útjára mintegy 150 fős delegáció kísérte el, amelynek soraiban üzletemberek, közéleti személyiségek és sportolók is vannak.