Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

11 év után ma először fogadták a dél-koreai elnököt Észak-Koreában

2018.09.18. 08:07 Módosítva: 2018-09-18 08:20:21

Megérkezett kedden Phenjanba Mun Dzsein dél-koreai elnök, a Szunan nemzetközi repülőtéren Kim Dzsongun észak-koreai vezető fogadta. Dél-koreai elnök tizenegy éve nem látogatott a kommunista ország fővárosába, írja az MTI.

A dél-koreai elnök fogadására a katonai tiszteletadás mellett több ezer észak-koreai állampolgár gyűlt egybe a repülőtéren, virágokat, észak-koreai, illetve az újraegyesítést szimbolizáló, fehér háttér előtt kék Koreai-félszigetet ábrázoló zászlókat lengetve. Mun és Kim is felesége társaságában vett részt az eseményen.

Ez Mun és Kim harmadik találkozója. Az első kettő április 27-én, illetve május 25-én volt Panmindzson határfaluban, a két országot elválasztó demilitarizált övezetben. A mostani háromnapos csúcstalálkozó középpontjában a kommunista rezsim atomfegyverprogramjának leállítása, valamint a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.

A dél-koreai elnök közvetítőként lépett fel Washington és Phenjan között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott tárgyalásokon, amelyek jelenleg holtpontra jutottak. Mun Dzsein indulása előtt azt mondta: a "visszafordíthatatlan, állandó békéért" fog síkra szállni négyszemközti megbeszélésein Kimmel.

"A csúcs nagy jelentőséggel bírna, amennyiben az amerikai-észak-koreai párbeszéd újraélesztéséhez vezetne" - jelentette ki a dél-koreai államfő, miközben a két Korea közötti gyakori találkozók fontosságára hívta fel a figyelmet.

A dél-koreai elnök kabinetfőnöke igyekezett csillapítani a csúcshoz fűzött elvárásokat. Azt mondta: kevés az esély arra, hogy nagy áttörés történjen a nukleáris diplomácia kérdésében. Munt útjára mintegy 150 fős delegáció kísérte el, amelynek soraiban üzletemberek, közéleti személyiségek és sportolók is vannak.