Judit
2 °C
7 °C

Novicsok: Valójában az elhárítás ezredese lehetett a végrehajtó

2018.09.26. 19:35 Módosítva: 2018-09-26 22:15:20

Most már neve is van az eddig csak Ruszlan Bosirov álnéven ismert férfinak, aki London szerint az orosz hírszerzés megbízásából hajtotta végre társával – a szintén álnéven ismert Alekszandr Petrovval – a novicsokos támadást az orosz kettős ügynök, az Egyesült Királyságban menedékjogot élvező Szergej Szkripal és lánya ellen – írta a Bellingcat oknyomozó portál.

Az idegméreg bevetése az Egyesült Királyság területén új fejezet a titkosszolgálati akciók posztszovjet történetében, és alapvető befolyással lehet London és Moszkva viszonyára, miután egyre nyilvánvalóbb, hogy a Kreml közvetlenül érintett az akcióban. London szeptember elején hozta nyilvánosságra a két férfi álnevét, amely utazásukkor az útlevelükön állt.

Bosirov, valójában Anatolij Csepiga 39 éves, a kínai-orosz határ mentén fekvő Nyikolajevka faluban született. Tanulmányait érettségi után már ott folytatta, ahonnan több katonai hírszerző kikerült. (A szervezet bevett rövidítése ma is GRU, noha az állami hírszerzési igazgatóságot a kilencvenes években átnevezték, hosszú nevéből azonban nem alakult ki másik közkeletű hárombetűs alak.)

A Bellingcat és az Insider cikksorozatának újabb része – az előzőről itt olvashat – azt is kiderítette, hogy Csepiga állami kitüntetést is kapott. Az Oroszország Hőse címet a Csecsenföldet is megjárt férfi 2014-ben kapta, békefenntartói tevékenységéért, ami minden bizonnyal az Ukrajnához tartozott Krím annexiójában való részvételt jelenti. Neve társaival együtt aranyozott betűkkel még egy emlékműre is felkerült – írta az Eho Moszkvi.

2983822
Fotó: echo.msk.ru

A cikk szerzői, sejtve, hogy a két férfi ügynök – nem pedig a Salisburyben lévő katedrális és annak toronyórája iránt érdeklődő turista, ahogyan erről az orosz RT-nek beszéltek egy interjúban –, végignézték az összes vonatkozó katonai iskola végzőseinek csoportképeit, 2000-2003 között. A kort jól tippelték meg, Csepiga 2001-ben végzett a katonai iskolában Oroszország távol-keleti részén.

A cikk megjelenése után a brit védelmi miniszter kitwittelte, hogy valóban az újságírók által megnevezett ezredes az egyik elkövető. Aztán törölte a posztot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?