Erzsébet
1 °C
4 °C

Elkapták Franciaország legveszélyesebb bűnözőjét, akit helikopterrel szöktettek meg a börtönből

2018.10.03. 10:23 Módosítva: 2018-10-03 10:59:55

Szerda hajnalban Párizs közelében elfogták Franciaország legkeresettebb bűnözőjét, aki júliusban filmbe illő módon szökött meg börtönéből. 

Rédoine Faïdot testvére és két másik férfi társaságában tartóztatta le a francia rendőrség Creil városában. 

Ahogy arról a júliusi szökését és üldözését nyomon követő cikkünkben is írtuk, a 46 éves Faïd Párizs egyik legrosszabb környékén nőtt fel, a 90-es években egy bandát vezetett, amely fegyveres rablásokat és zsarolásokat követett el. 2010-ben is épp börtönben volt, de feltételes szabadlábra helyezték, miután meggyőzte az illetékeseket, hogy mindent megbánt, és új életet akar kezdeni. A tévében is többször szerepelt, és két önéletrajzi könyve is van. Az egyikben, melyet 2009-ben írt, és 2010-ben adtak ki, szintén azt írta, feladta a bűnözői életmódot.

Ehhez képest a szabadulásának évében rögtön részt vett egy balul sikerült pénzszállító-rablásban, melyben egy 26 éves rendőrnő meghalt. A nő a menekülő bűnözőket üldözte az A4-es autópályán, amikor azok Kalasnyikovokból tüzet nyitottak rá. Faïd ezért 25 évet kapott abban a börtönben, amelyből most megszökött. Két társa a mai napig a büntetését tölti. Faïd azonban egy dinamittal robbantott lyukon keresztül megszökött, négy őrt túszul ejtett, majd hat héttel később egy olcsó hotel szobájában elkapták. A szökésért 10 év extra büntetést kapott.

Július elsején azonban a rendőségi körökben csak "Az Író" néven emlegetett bűnözőnek újra sikerült meglépnie. A profi akciót akkorra időzítették, amikor Faïdot éppen meglátogatta testvére. Ekkor landolt a börtönudvar bejárati részén - az egyetlen hálóval nem védett területen - egy pilótástul eltérített helikopter, melyből három fegyveres pattant ki. Közülük egy maradt a járműnél, ketten bementek a börtönbe. A rendőrség feliratú karszalagot viselő szabadítók flexszel szétvágták az ajtót, amely a látogatószobába vezetett, kivitték Faïdot és testvérét, majd elrepültek. Az egész akció nem tartott tovább 10 percnél, a bűnözők a szöktetést követően helikopterről hamarosan autóra, majd kisbuszra váltottak. 

A rendőrség Faïd újbóli elfogását követően rögtön ígéretet tett arra, hogy a bűnözőt különlegesen szigorú körülmények között fogják őrizni.

(BBC)

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?