Sorosozós, náci röplapokat szórtak szét négy amerikai egyetemen

2018.10.09. 21:12 Módosítva: 2018.10.09. 21:34

Négy amerikai egyetemen olyan röplapok jelentek meg, amelyek zsidókat okolnak a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért – írja az MTI a New York-i székhelyű Jewish Telegraphic Agency (JTA) nemzetközi hírportál alapján.

A JTA a Kalifornia Egyetem Berkeley és Davis kampuszait, valamint a New York államban lévő Vassar és Marist egyetemeket jelölte meg a röplapok megjelenésének helyszíneiként. A hétfőn feltűnt roplapokon a következő felirat szerepel:

"Minden egyes alkalommal, amikor Amerika-ellenes, fehérellenes, szabadságellenes esemény történik, zsidók vannak a háttérben."

A lapokon a szexuális erőszakkal megvádolt Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság múlt szombaton megszavazott és már fel is esketett új főbírájának az arcképe látható, körülötte a szövetségi szenátus egyes zsidó tagjainak beazonosítható karikatúrái, a politikusok homlokára rajzolt Dávid-csillagokkal, valamint Soros György arcképe. A főbírót egy 36 évvel ezelőtt elkövetett szexuális zaklatással megvádoló Christine Basey Ford pszichológusnő karikatúráján "a jó gój" felirat állt.

A röplap passzol Donald Trump elnök korábbi nyilatkozatához, aki szerint Soros György támogatta a Kavanaugh elleni tiltakozásokat szervező csoportokat.

A röplapok szerint azokat "a helyi Stormer könyvklub" adta ki, azaz az amerikai neonáci The Daily Stormer című portál követőinek olvasóklubja.

A Kalifornia Egyetem Davis kampuszának kancellárja, Gary May az egyetem internetes oldalán közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta: "a röplapok üzenete elítélendő és nem képviseli közösségünket". Hozzátette: a röplapokat eltávolították és az egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki helyezte el ezeket.  • Hírek
  • Hírek