Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sorosozós, náci röplapokat szórtak szét négy amerikai egyetemen

2018.10.09. 21:12 Módosítva: 2018-10-09 21:34:52

Négy amerikai egyetemen olyan röplapok jelentek meg, amelyek zsidókat okolnak a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért – írja az MTI a New York-i székhelyű Jewish Telegraphic Agency (JTA) nemzetközi hírportál alapján.

A JTA a Kalifornia Egyetem Berkeley és Davis kampuszait, valamint a New York államban lévő Vassar és Marist egyetemeket jelölte meg a röplapok megjelenésének helyszíneiként. A hétfőn feltűnt roplapokon a következő felirat szerepel:

"Minden egyes alkalommal, amikor Amerika-ellenes, fehérellenes, szabadságellenes esemény történik, zsidók vannak a háttérben."

A lapokon a szexuális erőszakkal megvádolt Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság múlt szombaton megszavazott és már fel is esketett új főbírájának az arcképe látható, körülötte a szövetségi szenátus egyes zsidó tagjainak beazonosítható karikatúrái, a politikusok homlokára rajzolt Dávid-csillagokkal, valamint Soros György arcképe. A főbírót egy 36 évvel ezelőtt elkövetett szexuális zaklatással megvádoló Christine Basey Ford pszichológusnő karikatúráján "a jó gój" felirat állt.

A röplap passzol Donald Trump elnök korábbi nyilatkozatához, aki szerint Soros György támogatta a Kavanaugh elleni tiltakozásokat szervező csoportokat.

A röplapok szerint azokat "a helyi Stormer könyvklub" adta ki, azaz az amerikai neonáci The Daily Stormer című portál követőinek olvasóklubja.

A Kalifornia Egyetem Davis kampuszának kancellárja, Gary May az egyetem internetes oldalán közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta: "a röplapok üzenete elítélendő és nem képviseli közösségünket". Hozzátette: a röplapokat eltávolították és az egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki helyezte el ezeket.