Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Seehofer nem akarja, hogy az EP-választás kampánytémája is a migráció legyen

2018-10-15T134854Z 1051933897 RC110285EC80 RTRMADP 3 GERMANY-POL
2018.10.16. 17:24

Az európai parlamenti választás előtt rendezni kell a migráció ügyét az EU-ban, hangsúlyozta Horst Seehfoer német szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke Berlinben. Szerinte európai megoldást kell találni a migráció kérdéseinek kezelésére.

„Szeretném elkerülni, hogy a migráció az EP-választás kampányának témája legyen, mert ez valószínűleg csak olyan erőknek adna támogatást, amelyeknek mi nem akarunk."

A vasárnapi bajor tartományi választásokon elveszítette abszolút többségét a CSU, amely Angela Merkel egyik koalíciós társa Berlinben. A másik szövetségi kormánypárt, a szociáldemokrata SPD kispárttá zsugorodott. Bekerült a bajor törvényhozásba az AfD, a Zöldek pedig megduplázták támogatottságukat. Míg a CSU szinte mindent a bevándorlás kérdése köré épített fel, az embereket helyben egész más problémák foglalkoztatták, írtuk elemzésünkben>>>

Az Orbán Viktorral szövetséges Seehofer a tartományi választásokat értékelő tájékoztatóján arra a felvetésre, hogy a migráció nem volt meghatározó téma a választóknak a kampányban, elmondta, hogy „a hangulati ciklusok változnak", és a választók most azt látják, hogy „az integráció jobban működik, a nettó bevándorlás pedig a híres felső határnak (évi 180-220 ezer ember) nagyjából a felénél tart".

Elmondta, hogy Bajorországból már majdnem annyi menedékkérő távozik, mint amennyi érkezik. „Ha a lakosság szempontjából valami kielégítően zajlik, akkor a választói döntést meghatározó ügyek listáján nem elől, hanem hátul szerepel".

A menekültüggyel kapcsolatban arról is szólt, hogy a testvérpárt Kereszténydemokrarta Unióval (CDU) és vezetőjével, Angela Merkel kancellárral a német határon feltartóztatott menedékkérők visszafordítása ügyében nyár elején folytatott vitában nem volt mindig megfelelő a stílus és a hangnem. Hozzátette, hogy

a következő időszakban nyugodt együttműködésre törekszik a kancellárral.

A vasárnapi választás eredményéről szólva megerősítette pártja elnökségének döntését, amely szerint elsőként a kormányalakítással foglalkoznak, és csak utána látnak hozzá az eredmény mélyebb elemzéséhez. Ez az elemzés várhatóan november 12., a kormányalakítás után kezdődik és december közepéig tarthat. Formája akár pártkongresszus is lehet, tartalma pedig érintheti a vezetés megújítását, jelezte Seehofer. Azt mondta, hogy nem ragaszkodik feltétlenül a pártelnöki tisztséghez, amelyet 2008 óta tölt be.

Arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban nemcsak június elején, a CDU-val és Angela Merkellel folytatott vita idején ajánlotta fel lemondását a párt belső fórumain, hanem két további alkalommal is. Először a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti választás után – amelyen a CSU a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 13,3 százalékpontos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz képest – másodszor pedig a tavaly decemberi pártkongresszus előtt, írja az MTI.

A CSU a vasárnapi választáson a szavazatok 37,2 százalékával ugyan az első helyen végzett, de támogatottsága 10,4 százalékponttal visszaesett az előző, 2013-ban tartott tartományi választáson szerzett 47,6 százalékhoz képest. A párt így elveszítette az abszolút többséget a tartományi gyűlésben és koalícióra kényszerül. Várhatóan a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű populista tartományi párttal alakít kormányt, a hivatalos koalíciós tárgyalások előkészítését szolgáló egyeztetések szerdán kezdődnek.

(Borítókép:  Michaela Rehle / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?