Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Közzétették a meggyilkolt szaúdi újságíró utolsó cikkét

000 19U1V9
2018.10.18. 09:04 Módosítva: 2018.10.18. 10:36

Közzétette a meggyilkolt szaúdi újságíró Dzsamál Hasogdzsi utolsó cikkét a Washington Post, amely arról szól, miért lenne olyan fontos, hogy szabad legyen a sajtó az arab világban. 

A cikket egy nappal az eltűnése előtt kapta meg a lap, de egy darabig visszatartották, mert azt remélték, hogy közösen szerkeszthetik majd meg. Azonban amikor kiderült, hogy mi történt az újságíróval, ez már nem volt lehetséges. 

Az állam elhallgattatja a sajtót, és ennek nincs következménye

Hasogdzsi a cikkében arról ír, hogy a Freedom House jelentése szerint néhány ország kivételével a legtöbb arab országban nem szabad a sajtó. 

Emiatt a legtöbb arab országban élő embert félretájékoztatják vagy nem megfelelően informált. Képtelenek arra, hogy megfelelően értelmezzék, esetleg nyilvánosan megbeszéljék azokat az ügyeket, amelyek a régiót és mindennapi életüket érintik. Az állami narratíva dominálja a közbeszédet, és bár nagyon sokan nem hiszik el, de a lakosság nagy része áldozatául esik ennek a narratívának. Sajnálatos módon nem valószínű, hogy ez a helyzet változzon

- írja cikkében. 

Megemlíti azt a szaúdi kollégáját, aki kormánykritikus cikket írt, és most ötéves börtönbüntetését tölti, és említi azt az egyiptomi lapot is, ami fölött átvette a hatalmat az egyiptomi kormány.

Az ilyen lépéseknek már nincs következményük, és a nemzetközi közösség sem reagál rájuk. Inkább elítélik ezeket az akciókat, amit aztán a csend követ

- írja. 

Hasogdzsi szerint az arab országok kormányai ma már minden további nélkül és egyre gyakrabban elhallgattathatnak újságokat. És bár sokan reménykedtek abban, hogy az internet miatt majd változhat ez a helyzet, de több országban egyszerűen blokkolták az internetet. "Ráadásul őrizetbe vetettek helyi tudósítókat, és nyomást gyakoroltak hirdetőkre, hogy bizonyos kiadványok bevételeit megnyirbálják". 

Úgy vélte, hogy az arab világ hasonló problémákkal küzd, mint Európa a hidegháború alatt.

Az arab világnak is megvan a maga vasfüggönye, melyet nem külső hatalmak erőltettek rá, hanem belső, hatalomra éhes erők. A hidegháború alatt a Szabad Európa Rádió, amely az évek során egy külön intézménnyé vált, fontos szerepet játszott abban, hogy tartsa szabadság reményét az emberekben. Az arab világnak is hasonlóra van szüksége

- írja cikkében. Azzal zárja, hogy az arab világnak a médiának egy olyan verziójára van szüksége, ami megfelelően tájékoztatni tudja az embereket a globális eseményekről, és ami ennél is fontosabb, hogy az emberek hangja tud lenni. 


Az Egyesült Államok kikéri a bizonyítékokat

Donald Trump amerikai elnök szerda este közölte, az Egyesült Államok ki fogja állni az újságíró meggyilkolásával kapcsolatos bizonyítékokat, ha azok léteznek. Bár azt is megjegyezte, hogy előbb megvárja, amíg visszatér a külügyminisztere, és megfelelően tájékoztatja, csak ezután hoznak majd döntést. 

Közben török bűnügyi helyszínelők csütörtök hajnalban távoztak Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusáról, másodszor is átkutatták az épület helyiségeit és a járműveket is átkutatták. 

Egy felvétel is megjelent, amin látni lehet, hogy bizonyítékokkal távoztak. 

(Borítókép:  Dzsamál Hasogdzsi 2014-ben - fotó: Mohammed Al-Shaikh / AFP)