Szilvia
5 °C
16 °C

Assange-nak elege van a nagykövetségi rabságból, beperli Ecuadort

2018.10.19. 22:37

Pert indított Ecuadorral szemben a WikiLeaks oknyomozó portált alapító, 2012 óta a latin-amerikai állam londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange, mert elégedetlen az életkörülményeivel.

Ügyvédje, Baltasar Garzón, aki pénteken érkezett Ecuadorba, azt mondta: Assange azzal vádolja a quitói vezetést, hogy "megsérti alapvető szabadságjogait". Az ügyvéd egy korábbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: védence "embertelen helyzetbe került".

Ügyvédje szerint egyes intézkedések cenzúrát jelentenek a 47 éves férfi véleménynyilvánítási szabadságára nézve, más szabályok meg arra kötelezik, hogy a látogatóba érkező újságírók és ügyvédek személyes, illetve politikai jellegű információit megossza a nagykövetséggel.

Assange a keresetben kifogásolja azokat a feltételeket is, amelyek az ecuadori diplomáciai képviselet területén való tartózkodását szabályozzák. Ecuador az idén új házirendet fektetett le Assange számára, aminek keretében:

  • óva intették a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulásoktól a világhálón,
  • utasították arra, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját,
  • viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle.
  • ki kell fizetnie telefonszámláját és gyógyszereit.

Garzón szerint a szabályokat Assange megkérdezése nélkül vezették be. Hozzátette, hogy a keresetet José Valencia külügyminiszterrel szemben nyújtották be, mivel a tárcavezető szolgál összekötőként Assange és az ecuadori kormány között.

"Több mint hat éve embertelen körülmények között tartják. Még a bebörtönzött emberek is használhatnak telefont állami költségre" - hangoztatta Garzón, aki szerint a protokoll macskát érintő része egyenesen Assange lejáratását szolgálja.

A jogász mindemellett kiemelte: annak ellenére, hogy a WikiLeaks a héten közzétett egy nyilatkozatot arról, hogy az internethozzáférését helyreállították, ez eddig nem történt meg.

Valencia közölte: a quitói kormány megfelelő választ fog adni:

"A protokoll összhangban áll a nemzetközi szabályokkal és az ecuadori törvényekkel."

Assange mindenek előtt azt akarja elérni, hogy a számára politikai menedékjogot biztosító ország kiszélesítse a kommunikációs eszközökhöz való hozzáférését. Assange internet- és telefonösszeköttetését márciusban elvágták a nagykövetségen. Az intézkedéssel a diplomáciai képviselet elejét próbálta venni annak, hogy Assange beavatkozzon Ecuador külkapcsolataiba.

Látogatókat egy ideig nem fogadhatott, ez alól egyedül az ügyvédei képeztek kivételt. Értesülések szerint ezeket a korlátozásokat a múlt héten részben feloldották.

Az utóbbi időben feltételezések merültek fel, miszerint Ecuador véget akar vetni Assange politikai menedékjogának. Assange egyre több bosszúságot okoz Lenín Moreno államfőnek, aki szerint a politikai menedékjog nem lehet örökéletű, de emberi jogi megfontolásokból mindeddig nem vetett véget a WikiLeaks-alapító nagykövetségi tartózkodásának.

Ecuador az után részesítette védelemben Assange-t 2012-ben, hogy Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene. Assange, aki tagadta a vádat, attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, amiatt, hogy 2010. november 28-től titkos katonai és diplomáciai iratok ezreit szivárogtatta ki az általa alapított portálon. Emiatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. Assange 2017. december 12-én megkapta az ecuadori állampolgárságot. Svédországban időközben megszüntették ellene az eljárást, mégis attól tart, hogy a brit hatóságok kiadhatják az Egyesült Államoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?