Jenő
-3 °C
6 °C

A menekültkaraván több ezer tagja kért menedéket Mexikóban

2018.11.07. 06:36

A Közép-Amerikából az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több ezer tagja élt a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel és kért menedéket Mexikóban.

A tájékoztatás szerint eddig 3230 menedékkérelmet nyújtottak be a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek, és közülük 2697-en kaptak ideiglenes okmányokat, amelyekkel munkát vállalhatnak Mexikóban, amíg sorsukat el nem döntik az illetékes szervek. Ugye ezek azok a menekültek, akiket Donald Trump akkora fenyegetésnek ítélt meg, hogy - nem függetlenül a félidős választási kampányhajrától - 5200 katonát vezényelt ki az amerikai-mexikói határra. A "karaván" a jobboldali híroldalakon is vezető hírként szerepelt, és elterjedt az a - Fidesz által is átvett -  összeesküvés-elmélet is, hogy a menekülteket Soros György civil szervezetekkel és szélsőbaloldali dél-amerikai kormányokkal szervezte karavánba, hogy zavart okozzon a félidős választásokon.

Ahogy arról  részletesen írtunk, októberben az országaikat sújtó erőszak és szegénység elől menekülők három karavánja indult el az Egyesült Államok irányába. A jelenleg 2-4 ezer főt számláló első, amely október 13-án indult el az észak-hondurasi San Pedro Sulából, Mexikóvárosban pihen, a Jesús Martínez stadionban átmenetileg kialakított fogadóközpontban. A migránsok, akik még 930 kilométerre vannak a legközelebbi amerikai határtól, az őket követő sorstársaikat várják.

Mexiko-USA
Fotó: Aradi László / Index

Kedden a második, 1,5-2 ezer fős karaván elérte a mexikói fővárostól mintegy 700 kilométerre fekvő San Pedro Tapanatepec települést a déli Oaxaca államban. A harmadik, nagyjából 2 ezer lelket számláló csoport 250 kilométerre mögöttük, a Chiapas állambeli Huixtla település környékén található.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?