18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

501 millió dollár az amerikai diák halálra kínzásának ára

2018.12.24. 21:55 Módosítva: 2018.12.24. 23:51

Észak-Korea a felelős Otto Warmbier túszul ejtéséért és halált okozó kínzásáért – mondta ki egy amerikai kerületi bíróság december. A Reuters tudósítása szerint ezért Kim Dzsongun rezsimjének 501 000 000, azaz lényegében félmilliárd dollárnyi kártérítést kell kifizetnie.

Az akkor 21 éves amerikai egyetemistát 2016 januárjában azért tartóztatták le phenjani repülőtéren, mert egy szállodája egy lezárt, csak észak-koreaiaknak látogatható részéről megpróbált ellopni egy propagandaplakátot. A fiatalt az észak-koreai rezsim bírósága 15 év kényszermunkára ítélte.

Otto Warmbier 2016-ban
Otto Warmbier 2016-ban

Warmbiert csaknem másfél éves fogvatartás után, 2017 júniusában szállították haza, az Egyesült Államokban, Cincinattibe. Akkor már kómában volt, Phenjan szerint már 2016 nyarától, méghozzá botulizmus és egy altató miatt. A szülei ezt a magyarázatot nem fogadták el, a kezelőorvosai pedig súlyos agykárosodást állapítottak meg nála. A fiú az Amerikába szállítása után néhány nappal meghalt, a boncolás szerint az agyában súlyos oxigén- és vérhiányos állapot alakult ki.

A Warmbier család idén áprilisban fordult bírósághoz, kérve, hogy az mondja ki az észak-koreai állam felelősségét fiuk halálában. A bíróságon tanúskodó Daniel Kanter neurológus szerint Otto Warmbiert valószínűleg fojtogatással, vízbefojtás szimulálásával is kínozták, és az orvosi szakvélemény alapján kitépték a fogait. A bíróság azonban nemcsak Otto Warmbier gyötrelmes halála miatt ítélte meg a hatalmas összegű kártérítést, hanem figyelembe vette a szülők által elszenvedett lelki sérüléseket is.

A Reuters híre emlékeztet arra: a bírósági ítélet az amerikai–észak-koreai diplomáciai kapcsolatok érzékeny pillanatában született. A két állam ugyanis éppen a koreai leszerelésről folytat újabb tárgyalássorozatot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport