Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A vatikáni bankban mosta tisztára a pénzét az elítélt építési vállalkozó

2018.12.27. 15:14

Először hozott ítéletet pénzmosás miatt a vatikáni büntetőbíróság, jelentette a Szentszék hivatalos sajtóirodája. Angelo Proietti építési vállalkozó a pápai állam bankjában (IOR) tartott számláján keresztül mosta tisztára a pénzt. A bíróság most két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá egymillió eurót koboztak el tőle.

Proietti bankszámláját 2014-ben, a nyomozás kezdetekor fagyasztották be, a bírósági döntés pedig még 2018. december 17-én született, de nem hozták azonnal nyilvánosságra.

Proietti 2013-ban keveredett gyanúba, a Szentszék a nyomozásban együttműködött az olasz hatóságokkal. Az építési vállalkozót az olasz rendőrség 2016-ban vette őrizetbe csődbűntett gyanújával. Proietti cége több vatikáni beruházásban is részt vett.

A vatikáni sajtóiroda tájékoztatása szerint az ítélet kulcsfontosságú a Szentszéknek a pénzügyi bűnözés ellen folytatott harcában.

Egy évvel ezelőtt, 2017 decemberében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) bírálta a Vatikánt, mert egyetlen sikeres bűnvádi eljárást sem folytatott le pénzmosási ügyekben, írja az MTI.

A Vatikán 2010-ben kriminalizálta a pénzmosást, miután évtizedekig azzal vádolták az IOR-t, hogy olasz gengszterek, pénzmosók és adócsalók pénzét kezeli.