Theresa May: Ha leszavazzák a brexit-megállapodást, az katasztrófához vezet

2019.01.13. 09:03

Katasztrofális következményei lennének, ha a brit parlament elutasítaná a jövő keddi szavazáson a brexit-megállapodást, figyelmeztett Theresa May brit miniszterelnök a Sunday Express-ben. Szerinte a demokráciába vetett bizalom megbocsáthatatlan sérelmét okozná, ha a politika nem teljesítené a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott választói döntést.

Korábban Chris Grayling közlekedési miniszter, Theresa May miniszterelnök egyik legszorosabb kabinetbeli szövetségese is arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőséges csoportosulások megerősödéséhez vezethet, ha a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatnak útját állná a politika.

A brexit elmaradása megnyithatja az utat olyan szélsőségesen populista politikai erők előtt Nagy-Britanniában is, amilyenek Európa más országaiban már jelen vannak. Az olyan választókörzetekben, ahol korábban 70 százalék szavazott a kilépésre a brit EU-tagságról, a választók a politika fő sodorvonalába tartozó erők ellen fordulnának, ha képviselőik például azt mondanák nekik, hogy továbbra is érvényesül Nagy-Britanniában az emberek szabad mozgását biztosító EU-szabály.

A napokban Jeremy Hunt külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hihetetlen kárt okozna a nép és a politika közötti bizalmi viszonyban, ha elutasítják az egyezményt. Hunt a BBC rádiónak azt mondta, ha nincs meg a szükséges többség a szavazáson, az végső soron elvezethet oda, hogy "nem lesz semmiféle brexit".

Erről beszélt a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója is. Carolyn Fairbairn Bristolban, egy üzleti rendezvényen beszélt arról, hogy a brit EU-tagság rendezetlen megszűnése kezelhetetlen következményekkel járna a brit gazdaágban.  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a megállapodás nélküli brexit esetén a brit GDP hosszú távon 5-8 százalékkal maradna el attól az értéktől, amelyet további EU-tagság esetén a brit gazdaság elérhetne.

A brit jegybank által kidolgozott legrosszabb stresszhelyzeti szimulációs modellek szerint pedig a brit hazai össztermék akár 8 százalékkal is zuhanhat, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból. Ez sokkal súlyosabb recesszió lenne annál, amelyet a brit gazdaság a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság alatt átélt.

A londoni alsóház a jövő héten, várhatóan kedd este szavaz a brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport