Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Megszülte a fiát az a lány, aki 15 éves korában szökött el az Iszlám Államhoz

2019.02.18. 00:32

Fiút szült Shamima Begum, aki négy évvel ezelőtt két másik lánnyal megszökött Londonból, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Begumot egy szíriai menekülttáborban találták meg a múlt héten; azt remélte, hogy hamarosan hazatérhet az Egyesült Királyságba.

A most 19 éves lány a Sky Newsnak azt mondta, hogy

az embereknek részvétet kéne érezniük irántam mindazért, amin keresztülmentem.

A nemzetközi jog szerint az Egyesült Királyságnak köteles minden britet visszafogadnia az országba, akinek nincs másik állampolgársága. A brit titkosszolgálat, az MI6 azonban úgy látja, hogy Begum hazatérése nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, mivel a lány Szíriában képesítést és kapcsolatokat szerezhetett. A belügyminiszter megakadályozná, hogy Begum visszatérjen az Egyesült Királyságba, mert egy terrorszervezetet támogatott. Ha mégis sikerül hazatérnie, akkor vizsgálatokra, tárgyalásokra és kihallgatásokra számíthat.

Amikor arról kérdezték, hogy megbánta-e, hogy Szíriába utazott, Begum azt mondta:

Bizonyos értelemben igen, de nem bánom, mert megváltoztatta a személyiségemet. Erősebbé, ellenállóbbá tett. Férjhez mentem. Nem találtam volna hozzá fogható férfit otthon, az Egyesült Királyságban. Ott voltak a gyerekeim, jól éreztem magam. Aztán a dolgok egyre nehezebbé váltak, és többé már nem tudtam elviselni.

Begum családjának ügyvédje, Mohammed Tasnime Akunjee a BBC Radio 4-nak azt mondta a The World This Weekend műsorában, hogy

természetesen nagyon boldogok, örülnek, hogy Shamima gyermeket szült, és hogy egészséges.

Miután azonban a család megtudta, hogy Begum két másik gyermeke meghalt Szíriában, aggódni kezdtek a babáért, és azt akarták, hogy jöjjön haza. A lány szülei kegyelmet kértek Begumnak.

Begum és két iskolatársa, Kadiza Sultana és Amira Abase 2015 februárjában hagyták el Bethnal Greent. Kadizáról úgy tudják, hogy meghalt egy ház felrobbantásakor. Almiáról nincsenek hírek. Begum azt mondja, hogy két hete menekült el Baghuzból, az Iszlám Állam utolsó erős védőbástyájából. Az iszlám vallásra áttért holland férjét állítólag szíriai harcosok ejtették foglyul.

A korábbi legfőbb ügyész úgy látja, hogy Begumnak mindenképpen felelnie kell majd a tetteiért. A lány viszont nem gondolja, hogy biztonsági kockázatot jelentene az Egyesült Királyságra nézve.

Négy évig háziasszony voltam. Nincs bizonyítékuk rá, hogy bármi veszélyeset tettem volna.

(BBC News)