Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Egy portugál párt is kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból

2019.03.01. 10:12

A portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) is indítványozta a Fidesz kizárását a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártból (EPP), írja az MTI a Politicóra hivatkozva. 

A szintén EPP-tagpárt CDS-PP az európai pártcsalád elnökségének írt levelet a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérve. Indoklásként kiemelték:

a Fidesz nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az Európai Néppárt egységét és közös céljait, a nézetkülönbségek pedig túl nagyok ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

Előző nap a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására.

Múlt héten két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt. A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) pedig közölte, felkérték Dault, hogy folytassanak le vitát a Fidesz párton belüli helyzetéről. "A közelmúltbeli fejleményekre tekintettel arra jutottunk, hogy a Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk" - mondta Rutger Ploum CDA-elnök a Politico beszámolója szerint.

A Politico cikke megjegyzi, hogy korábban a finn Nemzeti Koalíciót vezető Petri Orpo twitterén írta, hogy mérlegelni fogják, mik legyenek a következő lépések a Fidesz tagságával kapcsolatban. 

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, de ezt minden esetben hivatalosan kell indítványozni. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!