Egy portugál párt is kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból

2019.03.01. 10:12

A portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) is indítványozta a Fidesz kizárását a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártból (EPP), írja az MTI a Politicóra hivatkozva. 

A szintén EPP-tagpárt CDS-PP az európai pártcsalád elnökségének írt levelet a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérve. Indoklásként kiemelték:

a Fidesz nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az Európai Néppárt egységét és közös céljait, a nézetkülönbségek pedig túl nagyok ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

Előző nap a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására.

Múlt héten két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt. A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) pedig közölte, felkérték Dault, hogy folytassanak le vitát a Fidesz párton belüli helyzetéről. "A közelmúltbeli fejleményekre tekintettel arra jutottunk, hogy a Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk" - mondta Rutger Ploum CDA-elnök a Politico beszámolója szerint.

A Politico cikke megjegyzi, hogy korábban a finn Nemzeti Koalíciót vezető Petri Orpo twitterén írta, hogy mérlegelni fogják, mik legyenek a következő lépések a Fidesz tagságával kapcsolatban. 

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, de ezt minden esetben hivatalosan kell indítványozni. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla