Joe Biden mintha bejelentkezett volna az elnökválasztásra

2019.03.17. 16:47

Könnyen lehet, hogy Joe Biden bejelentkezett a demokrata párt elnökjelöltjének. Igaz, ezt Barack Obama egykori alelnöke nagyon furcsán tette, így most csak találgatni lehet, hogy elszólás volt, vagy szándékosan csinált úgy, mintha véletlenül mondott volna olyan, ami úgy értelmezhető, hogy komolyan tervez a 2020-as választásra.

„Olykor kritizál engem az új baloldal. Pedig én vagyok a legprogresszívabb az indulók közül” – mondta Biden egy delaware-i demokrata rendezvényen, amit nagy taps fogadott. Aztán, mintha leesett volna neki a mondat jelentése, gyorsan visszakozott: nem úgy értette, hogy indulna, csak úgy, hogy azokkal összevetve, akik indulnának, ő sokkal haladóbb – írta a BBC.

Kicsi az esélye, hogy egy ezerfős rendezvényen beszédet tartva ilyen meggondolatlanul nyilatkozna egy olyan veterán politikus, mint Biden.

Nyolc éven át volt az Egyesült Államok alelnöke, majdnem 46 éve lett szenátor, akkor ő volt az ország történelmének hatodik legfiatalabb felsőházi törvényhozója. Szenátusi tagságát 1972-től alelnökké válásáig, 2009-ig őrizte Delaware képviseletében.

Kétségtelen, hogy pályafutása nem a kevéssé haladó nézetekről szól: a vietnami háború befejezésének követelésével kampányolt első választási sikerekor, a 90-es években az ő nevéhez kötődött a családon belüli erőszak visszaszorítását, a nők fokozottabb védelmét célzó törvénytervezete. 

Ha Biden valahol bejelentené elnökjelölti terveit, az minden bizonnyal épp Delaware lenne egy a szombat estihez nagyon hasonló rendezvényen, így esélyes, hogy elszólása az első szándékos lépés volt a bejelentés felé, hogy valóban megméretteti magát a demokraták előválasztásán.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla