Három év börtönt kockáztat egy ukrán elnökjelölt

2019.03.31. 16:34

Megsértette az ukrajnai elnökválasztás titkosságát az egyik ismert, de esélytelen jelölt a vasárnapi szavazáskor. A radikális Oleg Ljasko mielőtt bedobta volna szavazólapját az urnába, megmutatta a kameráknak is:

Márpedig ez az elnökválasztásról szóló törvény szerint bűncselekmény, amely két év közmunkával, három év szabadságveszéssel, vagy a minimálbér 100-300-szorosának megfelelő pénzbüntetéssel sújtható.

A választási bizottság szerint a törvénysértés egyértelműen megtörtént – írta az Unian.ua. A belügyminisztérium képviselője az ügy kivizsgálását ígérte vasárnapi sajtótájékoztatóján, bár Ljaskót nem nevezte meg, csupán az egyik elnökjelöltről beszélt, akinek cselekedete a választási törvény megsértéseként is értelmezhető.

Az Oleg Ljasko Radikális Párta frakciója 21 fős a 450 fős ukrán törvényhozásban. Ljasko nagyjából ezzel arányos, 5 százalékos eredményre számíthat az elnökválasztáson, a felmérések szerint. Az urnákat vasárnap, magyar idő szerint este hét órakor zárják pénteken.

A választás favoritja egy sorozatszínész, a felmérések szerint a második fordulóba jutásért Volodimir Zelenszkij mögött az elnök Petro Porosenko és a sokszoros volt kormányfő, Julija Timosenko van versenyben. A választások vége előtt bő három órával a részvételi arány 45 százalék volt a 45 milliós Ukrajnában. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla