Pongrác
12 °C
23 °C

Trump: A szélerőművek zaja rákot okoz

GettyImages-1124235406
2019.04.03. 17:29

Amikor valaki azt gondolja, hogy őt már Donald Trump sem tudja meglepni, akkor jön Donald Trump, és meglepi.

Az elnök szerdán, egy republikánus szimpatizánsoknak rendezett vacsorán azt az érvet bírta felhozni a zöld energia egyik bástyájának számító szélerőművek ellen, hogyaszondja:

Azt mondják, a szélerőművek által gerjesztett zaj rákot okoz.

És saját évtizedes ingatlanberuházói tapasztalatára hivatkozva állította, hogy a turbinák közelsége 75 százalékkal csökkenti egy ház értékét.

A Sky News által megkérdezett szakértők nem hallottak még ilyen mellékhatásról, de szélturbina szindróma valóban létezik, csakhogy ez egy olyan "nocebo"-jelenség, mely során valaki, akinek nem tetszik a szélerőművek surrogása, elkezd magán különböző tüneteket felfedezni.

Trump egyébként korábban sem volt jó barátságban a környezetvédelemmel, elnöksége alatt a  környezetvédelem a kormányzat mostohagyerekévé vált; amit az is jól jelez, hogy a környezetvédelmi ügynökség élére idén egy szénipari lobbistát nevezett ki. A környezetvédelem azonban csak azóta került igazán az elnök célkeresztjébe, amióta a demokrata párt - pontosabban annak Alexandria Ocasio-Cortez által fémjelzett szocialista szárnya -  előjött legújabb közpolitikai kezdeményezés-vázlatával, a "Zöld New Deal"-lel, mely radikális fordulatot ígér az amerikai energiapolitika és közlekedés területén.

A vacsorán Trump nagy formában volt, azt is elárulta hallgatóságának, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt csak "király"-nak hívja. Ennek eredetét úgy idézte fel, hogy amikor személyesen lekirályozta, akkor a következő párbeszéd zajlott le:

Hszi: - Én nem király, elnök vagyok.

Trump: - De hát a mandátumod egész életre szól, szóval mégiscsak király vagy!

Hszi: Ha-ha-ha!

Az amerikai elnök az egyre jobban beinduló elnökválasztási kampányra is kitért. Elismerte például, hogy a demokratának nagy politikai tőkét jelenet a Barack Obama elnök alatt bevezetett - akkor gyűlölt, de tíz év alatt megkedvelt - egészségügyi reform, pontosabban az Obamacare republikánus támadásoktól való védelme. Trump azonban arra biztatta pártját, hogy az egészségpolitikai kihívások elől "ne futamodjon meg, mert akkor csúnyán meg fogják verni", és megígérte, hogy miután 2020-ban visszaszerzik a képviselőházi többséget, megvédik a Szenátust, és persze a Fehér Házat, új egészségügyi koncepcióval fognak előállni. 2017-ben egyébként az akkor még a kongresszus mindkét házában többséggel rendelkező republikánus törvényhozás megpróbálkozott az Obamacare leváltásával, de a különböző érdekcsoportok képtelenek voltak egy alternatív tervben megállapodni.