Rafael
19 °C
33 °C

Nem ártó szándékkal hozták a szlovák himnusztörvényt, megoldják

2019.04.05. 20:50

Megegyeztünk, a kormánykoalíció megoldja az állami jelképekre vonatkozó törvényből adódó problémát - jelentette be Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke pénteken a külföldi országok himnuszának éneklését korlátozó jogszabály kapcsán. A politikus szerint a módosításban nem volt ártó szándék - írja az MTI. 

Az állami jelképekre vonatkozó jogszabály vonatkozó módosítását még március 27.-én fogadták el. A felháborodást a módosítás azon része váltotta ki, amely arról szólt, hogy csak abban az esetben lehet büntetés nélkül elénekelni a külföldi országok himnuszát nyilvános rendezvényeken Szlovákiában, ha a helyszínen az érintett országnak hivatalos küldöttsége is jelen van. Ellenkező esetben 7 ezer euróig terjedő büntetést vonhat maga után.

A csütörtökön kipattant ügyben a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és más politikusok is a törvény megvétózására szólították fel Andrej Kiska szlovák államfőt, aki azt nyilatkozta: a jövő héten jelenti be ezzel kapcsolatos döntését. Bugár Béla, a Most-Híd vegyes párt elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: ígéretet kapott Kiskától a törvény megvétózására, ami egy ilyen esetben ismét a parlament elé kerülne. A párt képviselőinek többsége egyébként megszavazta a módosítást.

Andrej Danko
Andrej Danko
Fotó: Szigetv?ry Zsolt / MTI

Andrej Danko - aki a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a módosítást benyújtó Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az elnöke is egyben - pénteken azt mondta, a módosításban nem volt ártó szándék, a korlátozás egyébként is csak az állami ünnepekre és egyéb ünnepnapokra vonatkozott volna, és a módosítás szövege ezzel összefüggésben tesz említést más országok himnuszáról. A politikus leszögezte: az előállt problémát "az elnök segítségével vagy anélkül", de megoldja a kormánykoalíció, úgy, hogy mindenki elégedett legyen és semmi se zavarja a szlovák-magyar kapcsolatokat.

"Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, hogy pontosítsuk a dolgot. Megoldjuk a problémét, megegyeztünk" - mondta Andrej Danko, bár szerinte az államfő már a pozsonyi parlament tegnapi voksolása előtt visszaadhatta volna a törvényt, de annak ellenére, hogy kérték tőle, ezt nem tette meg.

Az állami jelképekre vonatkozó szlovák jogszabály módosítása a közelgő szlovákiai jégkorong világbajnokság, illetve a válogatott mezeinek dizájnja kapcsán került terítékre. Ezt az előterjesztők szerint az tette indokolttá, hogy a szlovák csapat sokévi bevált gyakorlattal szakítva olyan mezeket kapott, amelyeken a szlovák címer nem eredeti formájában, hanem csak stilizálva - a hármas halmot három hokiütővel helyettesítve - kapott helyet. A feszültséget kiváltó törvénymódosítás szövegének túlnyomó többsége ezzel a kérdéssel foglalkozott.