A franciaországi muszlimok is beszállnának a Notre-Dame újjáépítésébe

2019.04.16. 15:17

Együttérzésük kifejezésére és a Notre-Dame újjáépítését segítő pénzügyi hozzájárulásra szólította fel kedden a franciaországi muszlimokat a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) és a lyoni mecset vezetője.

CFCM közleményében mélységes szomorúságának adott hangot, és testvéri együttérzéséről biztosította a keresztényeket egy nappal azután, hogy lángra kapott a párizsi székesegyház:

A katedrális a kereszténység jelképe, a katolikus vallás szent helye, Párizs ékköve, Franciaország történelmének szíve és a világörökség része.

A tragédiát követően a nemzetközi közösség együttérzéséről tett tanúbizonyságot, és számtalan ember ajánlotta fel hozzájárulását a székesegyház újjáépítéséhez. A Rhone Mecsetjeinek Tanácsát vezető Kamel Kabtane hangsúlyozta, hogy a térség muszlimjait megrendítette a szerencsétlenség.

A párizsi Notre-Dame több mint vallási központ, országunk lelke. Ez az a hely, ahol a franciák összegyűltek, hogy megünnepeljék történelmük legboldogabb pillanatait.

Ahmed at-Tajjeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja is mély szomorúságának adott hangot, és hivatalos közleményben szögezte le:

Együtt érzünk franciaországi testvéreinkkel.

Hétfő este őszinte sajnálatát fejezte ki a tűzvész miatt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is, aki Twitter-bejegyzésében a Notre-Dame-ot az emberiség egyetemes kulturális öröksége részének nevezte.

Ahogy arról beszámoltunk, a XII. századi gótikus székesegyházban hétfő kora este csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.

(MTI)  • Tippek
  • Biztosítás