Emma
5 °C
10 °C

A német köztévé szerint Magyarország demokráciájának ártottak az uniós pénzek

2019.04.18. 20:53

A német közszolgálati ZDF Zoom+ című szerda esti adásában azt a kérdést feszegették, hogy ártanak-e a demokráciának az uniós pénzek. A 444. hu írja, hogy ezt három ország, Csehország, Magyarország és Románia példáján keresztül igyekezett szemléltetni. A műsor szerint 

ebben a három országban az a közös, hogy milliárdokat kapnak Brüsszeltől, amit a kormányzati politikusok a saját javukra használnak fel, gyakran az EU értékeit megsértve.

Magyarországról azt mondják, hogy Orbán Viktor a pénzből csinál politikát.

Szerintük Orbán nem vállalkozó, hanem az uniós pénzekhez kapcsolódó üzleteket a bizalmasainak engedi át, így például Mészáros Lőrincnek, akiről képet is bevágtak a műsorba.

Megmutatták Felcsútot a stadionnal és a miniszterelnök házával, a kisvasutat, Mészáros Lőrinchez is becsöngettek – sikertelenül.

Interjút csináltak Hadházy Ákossal, aki azt nyilatkozta nekik, Magyarországon csak azok jutnak uniós forrásokhoz, akik a Fidesszel vannak.

A 444 szerint ezután arról volt szó, hogy nálunk a legnagyobb az egy főre jutó uniós támogatás mértéke, de majdnem egy milliárd eurónál találtak valamilyen szabálysértést, így például a hódmezővásárhelyi közvilágításnál, amire Orbán veje, Tiborcz István Elios Zrt.-je kapott megbízást.

Szó volt még a műsorban az uniós pénzekből meggazdagodott Mészáros Lőrincről, és arról, hogyan alakította át a felvásárolt kormánykritikus lapokat kormány-szócsövekké.

Ezután az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága beszélt arról, hogy ők hogy nézhetik végig, ahogy ez EU pénzéből építik le a demokráciát. Azt mondta:

az Európai Unió nem egy fehér lovag, mindezekbe nem tud beleavatkozni, nem tud országokat megmenteni.