Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Részvétét fejezte ki a terrorista csoport az újságírónő haláláért

2019.04.23. 05:50

Magára vállalta a csütörtöki, észak-írországi lövöldözést az „új IRA” nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport – írta az MTI. A szervezet az északír sajtónak eljuttatott levélben jelentkezett, amelyben részvétét fejezte ki a Londonderryben történt lövöldözésben meghalt 29 éves újságírónő halála miatt. 

„Az ellenség elleni támadás során tragikusan életét vesztette Lyra McKee, mert az ellenséges erők közelében állt” – közölte a militáns csoport a The Irish Newsnak küldött állásfoglalásában, amelynek eredetiségét az északír lap jelszóval hitelesítette.

Az „új IRA” közleményében teljes és őszinte részvétét fejezte ki Lyra McKee élettársának, családjának és barátainak az újságírónő halála miatt.

Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatásba kezdett a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén. A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót. A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

Az „új IRA” nem először hallat magáról, legutóbb levélbombákat juttatott a Heathrow repülőtérre, a Waterloo vasútállomásra és több más pontra, majd értesítette róla a hatóságokat, amelyek szerencsésen hatástalanították azokat.

Az „új IRA” elutasítja az 1998-as megbékélési egyezményt, amely három évtizednyi erőszaknak vetett véget Észak-Írországban. A fegyveres csoport egy egységes Írországért küzd.

A nagypénteki egyezményt egyébként a brexit is veszélyezteti, hiszen ez biztosította a szabad határátkelést, ami az Egyesült Királyság kiválásával lehetetlenné válik, miután az EU-tag Írország határa ezután az EU külső határa lesz, amely elválasztja az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországtól. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport