Laura, Alida
16 °C
32 °C

A Föld valaha volt egyik legdurvább vihara pusztította az országot, máris jön a következő

2019-04-28T112356Z 1877007718 RC16BBF70050 RTRMADP 3 AFRICA-CYCL
2019.04.29. 16:12

A több ezer ember életét követelő Idai ciklon után újabb heves vihar érkezett Mozambikba,  Kenneth névre keresztelt ciklonnak az ország északi partvidékén máris 39 ember esett áldozatul.

A délkelet-afrikai ország katasztrófavédelmi ügynökségének adatai szerint Kenneth mintegy 170 ezer ember életét keserítheti meg. Legfrissebb jelentések szerint az áradások következtében eddig mintegy 450 ház semmisült meg, emellett további 3000 lakóépületben keletkeztek súlyos károk. A katasztrófa által okozott károk teljes nagysága egyelőre nem ismert, ugyanis a ciklon pusztítása miatt az ország egyes részei teljesen el vannak vágva a külvilágtól.

A Kenneth ciklon múlt héten érte el a Comore-szigeteket, ezután haladt tovább Mozambik északi része felé. 

Szakértők szerint a Kenneth akár kétszer annyi esőt is előidézhet, mint amennyit az Idai zúdított az országra a múlt hónapban.

Az esőzések hétfőn is folytatódtak. A hatóságok attól tartanak, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan megint áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat a folyók heves esőzések következtében megemelkedő vízszintje, ezért felszólították az érintett térségek lakóit, hogy húzódjanak magasabb fekvésű területekre. 

Alig egy hónappal az után, hogy az Idai ciklon végigsöpört a délkelet-afrikai országon, Mozambik partjait egy újabb ciklon érte el múlt héten.

Mozambikban az elmúlt hetekben több mint ezer ember vesztette életét, és több ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására az Idai ciklon pusztítása következtében. Az Idai, amely a déli féltekére valaha lecsapó egyik legsúlyosabb vihar volt, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, valamint egyes területeken a kolera és a malária is felütötte fejét. 

(MTI)

(Borítókép:  Mike Hutchings / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport