Több európai városban is összecsaptak a rendőrök a május 1-jei tüntetőkkel

2019.05.01. 21:36

Több európai városban összetűztek a május 1-jei megmozdulásokon a rendőrök a tüntetőkkel. 

  • A francia rendőrség könnygázzal oszlatott köveket dobáló aktivistákat a párizsi Montparnasse vasútállomásnál. Az AP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a sárgamellényes tüntetők és szakszervezeti zászlókat lengetők több tízezres tömegébe kapucnis, feketébe öltözött csoportok vegyültek, akik rendőrellenes jelszavakat kiabáltak, egyesek pedig köveket és más tárgyakat dobáltak a rendőrök felé, valamint felborítottak egy parkoló kisbuszt. Az összecsapások főbb eseményeiről itt írtunk bővebben.
  • Svédország második legnagyobb városában, Göteborgban tüntetők köveket, illetve petárdákat hajigáltak a rendőrökre, akik igyekeztek távol tartani őket egy hatósági engedéllyel rendelkező neonáci felvonulástól.
  • Koppenhágában a készültségi rendőrség kisbuszokkal igyekezett megakadályozni, hogy rendőrellenes jelszavakat skandáló, feketébe öltözött kapucnis tiltakozók csatlakozzanak a békés felvonulókhoz. Dániában és Svédországban is többeket előállítottak. 
  • Németországban százezrek vonultak fel a szakszervezetek felvonulásain, amelyeken a közelgő európai parlamenti választással kapcsolatban EU-s szinten követelték a munkavállalók helyzetének javítását. A német szakszervezetek országos szövetsége szerint nyolcezren vonultak a Brandenburgi kapuhoz, ahol a tüntetők európai minimálbéreket követeltek. Baloldali és jobboldali tüntetők rendbontása miatt Erfurtban a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. A rendőrök paprikasprét és gumibotokat használtak, egy rendőr megsebesült.
  • Görögországban a szakszervezetek munkabeszüntetése miatt az ország közlekedési rendszere részben megbénult. A sztrájk hatására szünetelt a komphajó-összeköttetés az égei-tengeri szigeteken, valamint a TrainOSE vasúttársaság vonalain a közlekedés. Az ERT görög közszolgálati rádió szerint Athénban a metró több órán át nem üzemelt és a buszok sem közlekedtek az egész napos sztrájk miatt. A görög szakszervezetek magasabb bérekért és az Európai Unióban legmagasabb szintű, 18,5 százalékos munkanélküliség ellen tiltakoztak az országos megmozdulásokon. 
  • Szentpéterváron több mint harminc ellenzékit vettek őrizetbe a hatóságok egy kormányellenes tiltakozáson. Mintegy kétezren tüntettek a második legnagyobb orosz városban Vlagyimir Putyin orosz államfő ellen, az aktivisták között voltak Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatói is. A Kreml-kritikusok mellett a kormányzó Egységes Oroszország párt, a kommunisták, illetve más csoportosulások több ezer híve is az utcákra vonult Szentpéterváron.

Törökországban is erős összecsapások kísérték a tüntetéseket. 127 tüntető őrizetbevételével járó összecsapásokról itt irtunk bővebben

(MTI)