Elza
-3 °C
1 °C

Kiengedték a két bebörtönzött újságírót Mianmarban

2019.05.07. 05:55

Elnöki kegyelemet kapott 6520 elítélt Mianmarban, és már kedden elhagyhatják a börtönt, köztük a Reuters két újságírója, közölte a mianmari államfői hivatal.

Mianmarban bevett gyakorlat, hogy az elnök a hagyományos burmai újév, április 17. környékén amnesztiában részesít embereket. A múlt hónapban is több ezren szabadultak ki így.

A kegyelemben részesítettek között van a Reuters hírügynökség két újságírója, Va Lon és Kjav Szo O is, akiket államtitoksértés miatt ítéltek hét év börtönre. A két újságíró a mianmari hadsereg által a rohingja muszlimok ellen elkövetett bűnökről írt exkluzív tudósítást. 2017 decemberében tartóztatták le őket, mert munkájuk során bizalmas dokumentumokhoz jutottak. Ügyvédeik szerint a hatóságok tudatosan és tervezetten csapdába csalták őket, hogy ne tudjanak beszámolni mindarról, amit kiderítettek.

Szemtanúk a helyszínen lévő tudósítóknak meg is erősítették, hogy a két újságíró már el is hagyta a börtönt.  A mianmari hadsereg 2017-ben nagyszabású tisztogató akciót kezdett az Arakán államban élő rohingják ellen, miután helyi muszlim fegyveresek több rendőrőrsöt megtámadtak. Jogvédő szervezetek szerint a hadsereg háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint pedig ami történt, az az etnikai tisztogatás iskolapéldája.

(MTI)