Vazul
11 °C
25 °C

Lech Walesa: az Európai Uniót jelenlegi formájában fel kellene számolni

2019.05.11. 16:29

Meghökkentő nyilatkozatot tett a svéd Aftonbladet című lapban Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás szakszervezet vezetője, a kommunista rendszer elleni küzdelem élharcosa, Lengyelország volt államfője. A Napi.hu vette észre az interjút, ami alapján a Nobel-békedíjas politikus szerint az Európai Uniót jelenlegi formájában fel kellene számolni.

"Az Európai Unió teljesen más körülmények között jött létre, mint amilyenekkel ma van dolgunk. Többször figyelmeztettem Németországot és Franciaországot, hogy nem lehet megmenteni az uniót, amelynek tagállamai túlságosan eltérő állapotban vannak. A legegyszerűbb az lenne, ha felszámolnák az EU-t a jelenlegi formájában, és elölről kezdenék Európa integrációjának projektjét, de nem hallgattak rám"

– idézte az onet.pl az interjút. Walesa szerint persze ezután minden uniós tagállamnak újra kérnie kellene felvételét a közösségbe. Ezt megelőzően alkossanak egy listát 10 kötelezettséggel, amelyet minden tagjelöltnek alá kell írnia, ha be akar lépni az új unióba, de emellett legyen 10 jog is, amelyet garantálnak nekik.

"A fejlődésnek időnként nagy lépést kell tennie ahhoz, hogy előre haladhasson. Így volt ez akkor, amikor rövid idő alatt átléptünk a kommunizmusból a demokráciába. Most ismét ilyen nagy lépéseket kell tennünk"

– fejtette ki a Szolidaritás szakszervezet legendás vezére, hozzátéve, hogy szerinte a nyugati világ rossz irányba halad.

Az Aftonbladet interjúja egyébként felhívja a figyelmet arra, hogy a 75 éves Walesa, aki Gdanskban fogadta az újságírójukat, remek formában van. A svéd lap drasztikusnak értékeli a volt államfő javaslatát az EU felszámolásáról. Meglepőnek tartják az ötletet annak tükrében, hogy a Szolidaritás volt vezetője az egyesült Európa koncepciójának szóvivője, és jó ideje rendszeres bírálója a lengyelországi és a magyarországi kormányt, mert álladó konfliktusba kerülnek Brüsszellel.