Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Salvini Európa bevételéről beszélt, Merkel és Weber ezt Európa megsemmisítésének látja

000 1GM18O
2019.05.18. 19:01

A népek és nemzetek Európáját hirdette meg a szerinte az Európai Uniót eddig uraló "elittel" szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője az európai szuverenista erők közös európai parlamenti kampányzáróján Milánóban szombaton, írja az MTI. Matteo Salvini kijelentette, hogy ha a Liga és szövetségesei nyerik az európain parlamenti választást

"bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk!".

Hangsúlyozta, hogy eddig a pénz, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében politizáló hatalmi erők foglalták el Európát, amelyeket a Merkel, Macron, Soros, Juncker "négyessel" foglalt össze. A következő Európai Parlament első intézkedéseként az uniós határvédelem kiterjesztését jelölte meg a munkához való jog biztosításával. 

A helyszínen van a 444 tudósítója is, aki az egyik fővendéget, Marine Le Pent kérdezte arról, mit gondol az Orbán Viktorral való szövetségről. Le Pen erre azt felelte:

„Orbánnak itt kellene lennie.”

A radikális jobboldali erőknek a milánói dómnál tartott demonstrációján mintegy 30 ezren vettek részt esős időben.

Ezzel párhuzamosan az Európai Unió közösségét szétrombolni akaró áramlatokról beszélt Angela Merkel német kancellár szombaton a horvát fővárosban a radikális jobboldali pártok milánói kampányzáró nagygyűlése kapcsán.

"Az Európai Unió az együttműködés mellett döntő országok szövetsége, de természetesen vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megvetik az értékeket és megpróbálják szétrombolni a közösséget"

- mondta Angela Merkel a horvát kormányfővel, Andrej Plenkoviccsal közös sajtótájékoztatóján. Merkel a radikális jobboldali erők európai parlamenti választási kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolta a fentieket, majd hozzátette, hogy határozattan fel kell lépni ezekkel az erőkkel szemben.

"Értéket jelent az, hogy büszkék vagyunk a hazánkra, a hazaszeretet és az EU nem zárja ki egymást. A nacionalizmus ellenség, amely el akarja pusztítani Európát, és ezt világosan ki kell mondanunk"

- mondta Merkel a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén. 

Ugyanitt Manfred Weber kiemelte:

"mindannyian szeretjük a hazánkat és hazafiak vagyunk, de hiszünk az európai szövetségben is".

Felszólított, hogy szembe kell szállni a nacionalistákkal, akik - mint mondta - nem lesznek részei az ő többségének az Európai Parlamentben.

A radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban kiemelte, hogy a nacionalista gondolkodásmód a múltban számos tragédiához vezetett, ami ellen harcolni kell.

Merkel német kancellár nem kívánt azonban válaszolni arra az újságírói kérdésére még korábban, hogy mi a véleménye Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárnak, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett elnökének szombaton bejelentett lemondásáról. Mint mondta, nem szólalhat meg Sebastian Kurz osztrák kancellár előtt. Hozzátette, hogy a helyzettel kapcsolatban meg kell várni, hogy mit fog történni Ausztriában. Az osztrák kancellár este hétkor, egy Facebook-élőben jelenti be, hogy mi várható Ausztriában. (Frissítés: felmondta a koalíciót, előrehozott választás jön Ausztriában)

Manfred Weber, a radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban maga is nyilatkozott horvát újságíróknak.

"Hiszünk az európai projektben és meg akarjuk erősíteni, ezért azok, akik nem hisznek Európa jövőjében, nem lehetnek a partnereink"

- hangsúlyozta. A milánói esemény résztvevőinek el kell dönteniük, milyen irányban akarnak haladni - mondta, majd hozzátette:

"Nem akarunk együttműködni olyanokkal, aki meg akarják semmisíteni Európát."

Megismételte, hogy nem akar függeni az extrém jobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

(Nyitókép: Miguel MEDINA / AFP)