Paulina
20 °C
35 °C

Idén rendezik az első Pride-ot Észak-Macedóniában

2019.05.20. 16:12

Még soha nem rendezték meg a meleg büszkeség napját Észak-Macedóniában (korábban: Macedónia), június 29-én tartják az elsőt Szkopjében.

"A meleg felvonulás az LGBTQ-emberek emberi jogainak megerősítésére, támogatására és védelmére irányuló tiltakozás formája lesz" - mondta Antonio Mihaljov aktivista hétfőn az észak-macedón Nemzeti Homofóbia- és Transzfóbiaellenes Hálózat sajtótájékoztatóján, írja a Balkan Insight.

A szervezők részéről Irena Cvetkovic arról tájékoztatta a sajtót, hogy a rendőrséggel együttműködésben igyekeznek a résztvevők biztonságát megőrizni.

A Balkán-térség országai közül Észak-Macedónia az egyik utolsó, ahol még nem tartottak Pride-ot. Komoly változást jelent ez a pár évvel ezelőtti melegjogi viszonyokhoz képest, az előző, 2017-ig regnáló konzervatív VMRO DPMNE kormánypárt idején ugyanis rendszeresek voltak a támadások egy szkopjei LMBTQ-központ ellen, és az aktivisták szerint a politikai erők igyekeztek eltussolni az ügyet.

Macedónia idén februárban vált hivatalosan Észak-Macedóniává. A macedón kormány akkor jelentette be, hogy a Görögországgal kötött megállapodás és az alkotmánymódosítás nyomán a névmódosítást.

Macedónia nevén 1991 óta folyt vita Görögország és a Jugoszláviából kivált Macedónia között. Sokáig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság futott az ország. Görögország északi tartományát Makedóniának hívják, ahol egyébként macedón kisebbség is él, és attól tartottak a görögök, hogy Macedónia területi követelésekkel léphet fel. A görögök emiatt blokkolták Macedónia euroatlanti integrációját. A névváltoztatás viszont már megnyitotta a diplomáciai tárgyalásokat.