Az olasz bíróság szabadlábra helyezte a Sea-Watch 3 kapitányát

2019.07.02. 22:00

Szabadlábra helyezte Carola Raketét, a civilhajó Sea-Watch 3 kapitányát az illetékes olasz bíró kedd este. Matteo Salvini olasz belügyminiszter a német aktivista kiutasítását rendelte el.

A szicíliai Agrigento vizsgálóbírója nem erősítette meg a szombat hajnalban őrizetbe vett Carola Rakete letartóztatását.

Az illetékes bíró szerint a kapitány kötelességét teljesítette. Elvetette azt is, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya ellenállást tanúsított olasz katonai hajóval szemben, ahogyan ezt korábban az ügyészség megállapította.

Matteo Salvini érthetetlennek nevezte az olasz törvényeket megszegő, az olasz pénzügyőrség hajójának nekihajtó kapitány szabadon engedését.

A belügyminisztérium elrendelte a német állampolgár Carola Rakete kiutasítását Olaszországból.

2019-07-02T092813Z 866413560 RC1C50381A10 RTRMADP 3 EUROPE-MIGRA
Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters

A Sea-Watch 3 hetekig vesztegelt Olaszország partjainál, mert Salvini még ideiglenesen sem volt hajlandó fogadni a menekültekkel teli hajót, amely végül engedély nélkül is megindult az olasz part felé. Miután kikötött, az olasz ügyészség őrizetbe vette a kapitányt, és vizsgálatot indított ellene. Egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsították, ezért akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatták volna.  • Hírek
  • Személyi kölcsön