Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

30 napot ad Merkel a briteknek, hogy kitaláljanak valamit a brexitre

2019.08.21. 21:01 Módosítva: 2019.08.22. 11:36

Angela Merkel 30 napot adott a brit parlamentnek, hogy olyan kilépési módot találjanak, amivel megoldják az ír határkérdést - írta a Reuters.

Ugyan már három éve annak, hogy a britek megszavazták az unióból való kilépést, még mindig nem sikerült megegyezni a kilépés körülményeiről - az is lehet, hogy a szigetország végül megegyezés nélkül távozik.

Az új miniszterelnök, Boris Johnson szerint Merkel és Macron meg fognak ijedni a "no-deal" kilépéstől, és utolsó pillanatban ők maguk fognak felajánlani valamiféle megoldást. Johnson stratégiája minden jel szerint az, hogy elhitesse a világgal: hajlandó elmenni a falig és kilépni megállapodás nélkül is. A miniszterelnök gyakorlatilag ezzel akarja elérni, hogy mégis legyen megállapodás, csak számára jobb feltételekkel.

Az unió által szabott feltételek közül Johnson leginkább azt kifogásolja, hogy az EU ragaszkodik a Theresa May által kötött megállapodásba foglalt ír-északír tartalékmegoldáshoz. Ennek az a lényege, hogy ha a megállapodással történő kilépés utáni átmeneti időszakban sem tudnának kitalálni valamilyen tartós megoldást az ír-északír határ nyitvatartásának dilemmájára, akkor határozatlan időre a vámunióban ragadhatnának a britek. Szerinte ez „antidemokratikus” lépés lenne az uniótól, és követelte ennek a passzusnak a kivételét a megállapodásból.

Mivel az unió ehhez a feltételhez a kezdetek óta tartja magát, valószínűleg nem lesz hajlandó kompromisszumra, és ha a brit miniszterelnök továbbra is hajthatatlan, akkor nem írja alá az alkut, így október 31-én megállapodás nélküli brexit jöhet. Ezzel kapcsolatban Franciaország már jelezte, hogy ebben a kérdésben az unió nem enged, így ők egy megállapodás nélküli kilépéssel számolnak

Johnsonnal való találkozásakor Merkel ennél engedékenyebben nyilatkozott: szerinte kreativitással meg lehet oldani az ír határkérdés problémáját 30 napon belül is, így ő bízik benne, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia meg tudnak majd egyezni. 

Két és fél hónappal a kilépés dátuma előtt azonban az EU nem osztja Merkel véleményét. Egy a Reutersnek nyilatkozó uniós diplomata szerint Johnson megoldás nélküli kilépése csak arra szolgál, hogy a miniszterelnök megerősítse pozícióját. 

Amennyiben nem születik megoldás, és a britek valóban megállapodás nélkül távoznak, az mindkét félnek fájna. Egyrészt ez minden téren egy sor logisztikai problémát szülhet, állatútlevéltől kezdve az autókereskedelemig, rövidtávon akár élelmiszer- és gyógyszerhiány is kialakulhat