Bevetik a hadsereget a brazil óriáserdőtűz miatt

2019.08.23. 20:15

Összehívta a kormányt, és határozottabb fellépést ígért az Amazonas-medence esőerdeit pusztító, példátlan mértékű tűzvész megfékezésére Jair Blosonaro brazil elnök.

Várakozásaink szerint igen

- válaszolta arra a riporteri kérdésre, hogy bevetik-e a hadsereget. A jelek szerint a brazil kormány most kezdi felfogni a helyzet súlyosságát, miután már szinte a világ összes országa mielőbbi cselekvésre szólított fel. Az Amazonas-medence esőerdőit a bolygó tüdejének is nevezik, ugyanis kulcsszerepet játszanak a Föld klímája stabilitásának fenntartásában. Az erdőség jelenleg műholdfelvételek alapján körülbelül 9500 helyen lángol. (Arról, hogy miért gyulladhatnak ki esőerdők, erről a cikkünkben írtunk részletesen, itt pedig azt lehet valós időben nyomon követni, hány helyen ég a kontinensnyi terület.)

Teresa Cristina Dias brazil mezőgazdasági miniszter szerint a helyzet aggasztó, bár szerinte a nemzetközi közvéleménynek kéne "kissé lehűtenie az indulatait". Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a probléma valós, ami már előrelépés az előző napok tagadó és vádaskodó nyilatkozatai után (az elnök például nemrég még civil szervezeteket gyanúsított az erdők felgyújtásával).

Az Amazonas fontos, Brazília tisztában van ezzel, és gondját viseli az Amazonasnak

- mondta most Dias.

A brazil kormány eddig mindenfajta külső beavatkozást visszautasított az Amazonas ügyében, azt is, amikor Angela Merkel német és Emmanuel Macron francia vezető bejelentette, hogy tárgyalni szeretnének a hétvégén Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón a rekordszámú tűzesetről, sőt az ír kormányfő megpendítette, hogy amennyiben Brazília semmibe veszi az aggályokat, nem szavazzák meg a tervezett kereskedelmi megállapodást az EU és a dél-amerikai Mercosur országok között. Még a Bolsonaro szoros szövetségesének számító Trump-kormány is "súlyosan aggasztónak" minősítette az esőerdők pusztulását, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig azt mondta, az esőerdők leégése "nemcsak szívfájdító, hanem nemzetközi krízis".

Bolsonaro számára megnehezíti a hatékony fellépést a tüzek ellen, hogy mindeddig politikája egyik sarokköve volt az Amazonas-medence megnyitása a bánya- és fakitermelő vállalatok, valamint a nagyüzemi mezőgazdaság előtt, ami természetesen erdőirtással jár. Az esőerdők védelmének szorgalmazását Bolsonaro idegen beavatkozásként értékelte, aminek célja a gazdasági fejlődés korlátozása.

Azok az országok, amik pénzt küldenek ide, nem jótékonyságból teszik. Azért csinálják, hogy a szuverenitásunkat korlátozzák

- mondta az ilyen nemzetközi kezdeményezésekről.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.