Trump nem hiszi, hogy valaha is hallott volna 5-ös erősségű hurrikánról

trump-fema
2019.09.01. 22:54

Nem is tudjuk, mivel nézünk szembe. Csak annyit tudunk, hogy talán a legnagyobb. És én, én nem is tudom, hallottam-e valaha az ötös kategóriáról. Tudtam, hogy létezik. És láttam néhány négyes kategóriásat – azért olyanból se látni túl sokat. De egy ötös kategóriás, az már valami – nem is tudom, hallottam-e már valaha ezt a kifejezést, túl azon, hogy van ilyen.

Ezt mondta a CNN beszámolója szerint az Amerikai Egyesült Államok elnöke a FEMA (az amerikai állami vészhelyzetkezelő szervezet) központjában rendezett találkozón, amelyen arról értekeztek, hogy a legsúlyosabb, azaz 5-ös erősségűnek nyilvánított hurrikán, a Dorian épp elérte a Bahamák partjait, és megközelítette Floridát is.

A hurrikánok kategóriái

  1. 1-es erősség: maximum 150 km/órás szélsebesség, a vihar kisebb károkat okozhat.
  2. 2-es: maximum 180 km/h, nagyobb károk, kicsavart fák, betört ablakok.
  3. 3-as: maximum 210 km/h, komoly rombolás, a vihar ablakokat, de már ajtókat is képet betörni.
  4. 4-es: 250 km/h alatti szélsebesség, katasztrofális rombolás, a vihar már háztetőket is képes letépni.
  5. 5-ös: 250 km/h feletti szélsebesség, amely az elképzelhető legnagyobb pusztítást viszi véghez, házakat tehet a földdel egyenlővé, teljes épületeket pusztíthat el.

A megjegyzés azért furcsa, mert korántsem ez az első ötös erősségű hurrikán, amely az Atlanti-óceán északi részén, Amerika környékén tombol: a Dorian egészen pontosan a huszadik a sorban az elmúlt 95 évben. De ha azt mondjuk, az Egyesült Államok elnökének nem kell tisztában lennie az országa 20-21. századi történelmével, még akkor is könnyű belekötni szavaiba:

amióta Donald Trump az USA elnöke, a Dorian már a negyedik ötös erősségű hurrikán, amely megközelítette az Egyesült Államokat.

2017 szeptemberében, nyolc hónappal Trump elnökségének kezdete után az ötös erősségű Irma hurrikán legalább kilenc amerikai államot érintett. Még ugyanebben az évben érkezett az ugyanilyen erős Maria hurrikán, amely az amerikai fennhatóság alá tartozó Puerto Ricót sújtotta olyan károkkal, amelyek után máig nem tudott talpra állni a sziget. Tavaly októberben pedig a szintén ötös erősségű Michael hurrikán csapot le Floridára.

Ráadásul úgy tűnik, történhet akárhányszor akármi, Trump újra meg újra olyan lesz, mint az újszülött, akinek tényleg minden új: először 2017-ben mondta, hogy ő ugyan még sose hallott ilyen kategóriájú hurrikánról, aztán jött 2017 októbere, amikor az Irma már lecsapott, és közelgett Maria, Trump egyenesen azt közölte:

Soha senki nem hallott még olyanról, hogy egy ötös hurrikán partot érjen.

Majd Puerto Rico lakosairól is elmondta, hogy ők se láttak még ilyesmit sose.

Nem ez az első olyan mondat Trumptól, amely miatt a tudósok leginkább a falba vernék a fejüket: az elnök korábban azt vetette fel, hogy atombombát kellene hajítani a hurrikán közepébe, az majd jól megoldaná a problémát, de később már azt állította, ő ugyan sosem mondott ilyet.

Trump egyébként vasárnap, amikor a kilakoltatott emberek épp menedéket kerestek a hurrikán elől, Texasban pedig újabb, hét emberéletet követelő lövöldözés volt, megnyitotta elnöki Twitter-fiókját, hogy a világ elé tárja, mi foglalkoztatja:

Nem felejtettem el, hogy amikor bejelentették, én fogom csinálni a The Apprentice-t [reality show, amelynek Trump volt a házigazdája- a szerk.], és amikor a dologból nagy szám lett, és sokat segített az NBC bukott gárdájának, Debra Messing odajött hozzám, és nagyon megköszönte nekem, még Uramnak is nevezett. Hogy megváltoztak az idők!

Mindezzel arra reagált, hogy Debra Messing, a Will és Grace színésznője a Twitteren – fogjuk rá, hogy – beszólt neki: azt írta, a nagyközönségnek joga lenne tudni, milyen meghívottak lesznek jelen azon az adománygyűjtő eseményen, amelyen Trump is megjelenik majd Hollywoodban.

Borítókép: Donald Trump a FEMA (Federal Emergency Management Agency) eligazításán. Fotó: Joshua Roberts / Reuters