Ibolya
17 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

A CDU továbbra is kizárja az együttműködést az AfD-vel

2019.09.02. 16:58

Továbbra is kizárja az együttműködést az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), és a megújulás folytatására összpontosít - jelentette ki a CDU elnöke.

Annegret Kramp-Karrenbauer a brandenburgi és szászországi tartományi választás eredményei kapcsán hangsúlyozta: változatlanul érvényes az a döntés, hogy az AfD-vel kapcsolatban az "egyértelmű elhatárolódás irányvonalát" követik.

GettyImages-1171720449
Fotó: Maja Hitij / Getty Images Hungary

A CDU tavaly decemberben  megválasztott elnöke szerint pártja mögött "nehéz hónapok" vannak, de a Szászországban aratott győzelem megmutatja, hogy az emberek gondjainak megoldására és az összefogásra építő politika sikert hozhat. A brandenburgi eredmény viszont nem felel meg a CDU elvárásainak - tette hozzá a pártelnök, aki arról is beszélt, hogy

a tartományi választások üzenete a CDU számára az, hogy tovább kell folytatni a megújulást.

A következő időszak kiemelt témái a klímaváltozás, a digitalizáció és a gazdaság megóvása a recessziótól - sorolta Kramp-Karrenbauer, aki szerint a politika tartalma mellett formai újítások is kellenek, ezért kidolgoznak egy új kommunikációs stratégiát is, amelyet a következő vezetőségi ülésen fogadnak majd el.

A CDU Szászországban súlyos veszteségeket szenvedett el, az eddigi leggyengébb eredményét érte el a helyi választáson, de így is a tartomány első számú politikai ereje maradt. A párt 32,1 százalékkal végzett az első helyen, ami 7,3 százalékpontos csökkenés az előző, 2014-ben tartott választáson elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.

Kereszténydemokrata Unió támogatottsága történelmi mélypontra zuhant Brandenburgban is, ahol a tartományt az ország újraegyesítése óta kormányzó szociáldemokraták (SPD) mellett az AfD is több szavazatot kapott. A CDU itt a szavazatok 15,6 százalékát gyűjtötte össze, ami 7,4 százalékpontos csökkenés a 2014-es 23 százalékhoz képest.