A bevándorlásellenes AfD a 2. erő Szászországban és Brandenburgban

2019-09-01T161903Z 2131646918 RC15E98ADC10 RTRMADP 3 GERMANY-ELE
2019.09.01. 18:15 Módosítva: 2019.09.01. 20:52
 • Az exit pollok szerint Szászországban Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU), Brandenburgban a szociáldemokraták (SPD) nyertek a tartományi választáson, de mindkét kormányzó párt érzékeny veszteségeket szenvedett 2014-hez képest. 
 • A várakozásokkal ellentétben egyik helyen sem a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) lett a legerősebb párt, de mindkét helyen 20 százalék fölötti eredményre számíthat.
 • Az AfD mindkét tartományban a második legnagyobb erő lett. Szászországban különösen erős, közel 30 százalékos eredményt vetítenek előre a mérések. Az AfD egyik helyen sem kerül kormányzó pozícióba, mert a többi párt kizárja velük az együttműködést. 
 • Az AfD jelentős erősödése mindkét tartományban át fogja rajzolni az erővonalakat. Az eddig kormányzó koalíciók (CDU-SPD, SPD-Baloldal) mindkét tartományban elveszítették többségüket. A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) Szászországban 8 százalékos kispárttá válhat. 
 • A Zöldpárt mindkét tartományban növelte támogatottságát, és akár mindkét helyen a kormánykoalíció résztvevője lehet.
 • Az egykori keletnémet tartományokban erős Baloldal (Die Linke) mindkét helyen jelentősen gyengült 2014-hez képest.
 • A német liberális párt (FDP) az exit-pollok alapján egyik helyen sem kerül be a tartományi gyűlésbe.
 • Mindkét tartományban kiugróan magas volt a részvétel az 5 évvel ezelőtti választáshoz képest. Szászországban 65 százalék (2014: 49,1%), Brandenburgban 59 százalék (2014: 47%)

Szászország

 • Lakosságszám: 4 millió
 • Választásra jogosultak száma: 3,3 millió
 • Választói korhatár: 18 év
 • Eddigi kormányzó koalíció: CDU-SPD

Szászországban 30 éve a CDU a legerősebb párt, amely hol egyedül, hol az SPD-vel, vagy az FDP-vel koalícióban kormányozta a tartományt.  Voltak olyan mérések, amelyek legalább 10 százalékos esést prognosztizáltak a CDU-nak, de ez nem következett be. A párt sokat tanult korábbi kudarcaiból, most jobban a választók felé fordult, így "csak" 7 százalékkal gyengült.  A CDU abból a szempontból is eredményt könyvelhet el, hogy a 2017-es Bundestag-választásokkal ellentétben ezúttal sikerült legyőznie az AfD-t.

Az AfD a korábbi közvélemény-kutatások által előrejelzett eredménynél (24,5 százalék) is nagyobb támogatottságot érhet most el: 2014-es eredményét akár meg is háromszorozhatja, ez lesz a párt történetének eddigi legjobb eredménye mind a 16 tartományt együttvéve. Andreas Kalbitz, az AfD szászországi csúcsjelöltje azt mondta: "az AfD azért jött, hogy maradjon", és egy ilyen eredmény után már nem lehet a párt figyelmen kívül hagyásával politizálni. 

Az SPD a párt történetének leggyengébb tartományi választási eredményét érte el most Szászországban azzal, hogy 10 százalék alá esett.  Thorsten Schäfer-Gümbel, az SPD-t irányító egyik elnök azt mondta: a CDU és az AfD közötti kiélezett harc jelentősen megnehezítette az SPD dolgát a tartományban. Manuela Schwesig, a pártot irányító háromfős grémium másik tagja úgy nyilatkozott, hogy a jövőben jobban oda kell figyelniük a keletnémet tartományokban élők érdekeire és jobban kell képviselniük azokat. 

A mandátumbecslések alapján a CDU-SPD koalíció Drezdában elveszítette a többségét a 112 fős tartományi gyűlésben. Biztos többségre akkor számíthatnak, ha a Zöldeket is bevonják a kormányzásba.

Brandenburg

 • Lakosságszám: 2,5 millió
 • Szavazók száma: 2,1 millió 
 • Választói korhatár: 16 év
 • Eddigi kormányzó koalíció: SPD-Baloldal (Die Linke) 

A Berlint körülvevő tartományt az 1990-es német újraegyesítés óta a szociáldemokraták vezetésével alakult helyi kormányok irányítják. Az SPD 2009 óta a Baloldallal (Die Linke) kormányoz együtt. Ebben a tartományban volt az SPD-nek a legerősebb frakciója a német újraegyesítés óta.

A közvélemény-kutatások fej fej melletti eredményt vetítettek előre az SPD és az AfD között, de ezt az exit-pollok nem igazolják. Még ha a  Dietmar Woidke tartományi kormányfő által vezetett szociáldemokraták támogatottsága 5 százalékakl csökkent is, nem következett be a 10 százalék körüli veszteség, és az AfD-nél jóval erősebb maradt a párt. Thorsten Schäfer-Gümbel, a Németországi Szociáldemokrata Pártot irányító elnökség egyik tagja azt mondta: vegyes érzéseik vannak a tartományi választások eredményeit látva, de eredményként könyvelik el, hogy meg tudták akadályozni az AfD győzelmét. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy Merkel CDU-ja csak a 3. helyen végzett, alaposan lemaradva az AfD mögött.

Érdekes fejlemény, hogy a brandenburgi tartományi gyűlésbe bejuthatnak az Egyesült  Brandenburgi   Polgári Mozgalmak (BVB)/Szabad Választók ( Freie Wähler) nevű párt képviselői is. A Szabad Választók eredetileg Bajorországban alakult, katolikus, konzervatív, pragmatikus párt, amely ott a CSU mellett a kormánykoalíció tagja is. Most először szerezhetnek képviseletet másik tartományban. 

Az exit-pollok és az első mandátumbecslések alapján a 88 fős potsdami tartományi gyűlésben az SPD-Baloldal koalíció elveszítette többségét, így a további kormányzáshoz újabb párt bevonására lesz szükség. A két párt várhatóan a Zöldekkel kezd kormányzati együttműködést. Woidke a várható eredményeket látva úgy nyilatkozott: boldog, hogy Brandenburg a barátságos arcát mutatta a mai napon, és gyorsan igyekszik kormányt alakítani, mert a kihívások semmivel nem lettek kisebbek. 

Mint megírtuk: a mostani két választásnak nemcsak tartományi szinten, de a berlini országos politikában is lehetnek következményei. A Németországot nagykoalícióban kormányzó CDU és SPD az elmúlt évek választásain sorra veszített támogatottságából, miközben az AfD és a Zöldek jelentősen erősödtek. Angela Merkel német kancellár tavaly emiatt is mondott le a CDU vezetéséről, a szociáldemokraták (SPD) elnöke pedig az idei EP-választás rossz eredményei miatt távozott. A két egykori keletnémet tartomány nemcsak a gazdasági gondok miatt jelent kihívást a német nagypolitikának, de itt a legerősebb az idegenellenesség, valamint a nyugattal, a globalizációval szembeni ellenkezés. 

(Borítókép: A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) eredményvárója 2019. szeptember 1-jén. Fotó: Axel Schmidt / Reuters)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Vennék
 • Biztosítás