Az EU-nak így nem elfogadható Boris Johnson brexit-javaslata

2019.10.06. 10:05
Legalábbis Mark Rutte holland miniszterelnök szerint, aki szombaton telefonon egyeztetett brit kollégájával.

Még fontos kérdések maradtak nyitva Boris Johnson brexit-javaslata után. Sokat kell dolgozni az október 17-18-i csúcs előtt"

- írta Mark Rutte holland miniszterelnök Twitter-üzenetében, miután szombaton telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

A Politico elemzése szerint a brit kormányfő az elmúlt napokban a szokásos brit üzenetet tolmácsolta,

vagy elfogadják az én javaslatomat, vagy jöhet a no-deal brexit"

- mondta.

May is megpróbálta

Ezt az üzenetet fogalmazta meg korábban Theresa May kormányfő is, de ő már megbukott. A korábbi ilyen helyzettel szemben annyiban más a helyzet, hogy May javaslatát elsősorban a brit politika nem tudta elfogadni, Johnson javaslatáról pedig az unió egyik vezető politikusa mondta, hogy "nem".

A holland miniszterelnök ugyanis határozottan rögzítette, hogy szerinte Boris Johnson javaslata az uniónak nem elfogadható.

Mint ismeretes, a fő nehézséget az ír határ kérdése jelenti. Az észak-ír konfliktust lezáró, úgynevezett nagypénteki egyezmény szerint az Ír-szigeten, Írország és Észak-Írország között nem lehet fizikai határellenőrzés. 

Mindezzel ma nincs is gond, más unión belüli határokon sem kell semmit ellenőrizni. Igen ám, de ha a britek mennek, az írek maradnak, akkor vámhatár keletkezik az unió és a nem-unió között.

Felmerülhetne persze az is, hogy az Ír-szigeten ne legyen ellenőrzés, viszont legyen később, vagyis amikor az áru Írországból, vagy Észak-Írországból megérkezik Angliába, Walesbe, vagy Skóciába, azaz Nagy-Britanniába.

Csakhogy Észak-Írország ugyanúgy, mint Nagy-Britannia az Egyesült Királyság tagja és különösen az észak-ír unionisták nagyon nem szeretnék, ha rájuk más státusz vonatkozna, mint az Egyesült Királyság más részeire.

Sportkáosz

Mindez amúgy is rettentő érzékeny kérdés, a sportban például teljes a káosz,

  • a futball, vagy a rögbi vébén külön indulhat Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország és Írország,
  • más sportágakban United Kingdom, vagyis Egyesült Királyság csapat a áll rajthoz,
  • de hogy még nagyobb legyen a káosz az olimpián Team GB, azaz Nagy-Britannia indul és az észak-ír unionisták legnagyobb felháborodására a legtöbb észak-ír sportoló Írország csapatában indul.

Torkukon akadt

A brexit megszavazása után tehát a britek nagyon nehezen eszik meg azt, amit főztek, és Rutte szavai alapján az unió sem fogja megkönnyíteni a dolgukat.

Johnson ugyanis azzal érvelt, hogy az ír határforgalom eleve nem lényeges, és meg lehetne úgy oldani, hogy csak később és kisebb ellenőrzés és regisztráció zajlik majd.

Boris Johnson
Boris Johnson
Fotó: Isabel Infantes / AFP

A brit javaslat szerint Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnését követő átmeneti időszak után nem az EU vámuniójának, hanem teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne, ez idáig egyértelmű, de Johnson szerint mindez összeegyeztethető azzal a célkitűzéssel, hogy az ír-északír határ a brexit után is nyitott maradjon.

csakhogy az unió szeretné komolyan venni a határait, számára ez elfogadhatatlan.

Johnsonnak a backstop sem jó

Johnsonnak az is fontos, hogy semmiképpen se tűnjön úgy, mintha ő csak visszatáncolna Theresa May korábbi, úgynevezett backstop-javaslatához, amely szerint az Egyesült Királyság egy része, vagyis Észak-Írország egységes vámrendszerben maradna az Európai Unióval. Johnson szerint a területi integritás nem enged ilyen vegyes megoldásokat.

Az EU-nak is több baja van, például a Johnson-javaslat szerint az észak-írországi parlament időnként felülvizsgálhatná a megállapodást.

Ilyen tárgyalási helyzetből megint vagy a halasztás, vagy a nagy összeveszés következhet csak.