Miklós
5 °C
12 °C

Kalapácsokkal és csavarkulcsokkal verték a hongkongi tüntetések egyik szervezőjét

2019.10.17. 07:03 Módosítva: 2019.10.17. 14:17

Újabb erőszakos támadás áldozatává vált az elmúlt hónapok legnagyobb létszámú megmozdulásait szervező csoport egyik vezetője szerdán késő este Hongkongban, írja az MTI a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapra hivatkozva.

Jimmy Shamet, a Civil Human Rights Front nevű demokratapárti csoport egyik vezetőjét fejsérülésekkel szállították kórházba azután, hogy legalább négy, maszkot viselő ember támadt rá, majd kalapácsokkal és csavarkulcsokkal mértek rá ütéseket. A férfi eszméleténél volt, amikor kórházba szállították.

A helyszínre érkező rendőrök beszámolója szerint Sham fején és karján is vérző sérülések voltak.

A támadók autóval menekültek el a tetthelyről, a rendőrök pedig üldözőbe vették őket, a nyomozás jelenleg is folyik, közölték a hatóságok.

A SCMP cikk kiemeli: a támadók nem kínai származásúak voltak.

Figo Chan, a szervezet egy másik tagja elmondta: szemtanúktól úgy értesült, hogy néhányan megpróbáltak Sham segítségére sietni, de a támadók késsel fenyegették meg azokat, akik közel merészkedtek.

A Civil Human Rights Front vasárnapra újabb felvonulást szervez, amelyet a támadás ellenére is meg kívánnak rendezni.

Sham nem most először vált támadás célpontjává, augusztus végén ugyanis épp asszisztensével ebédelt egy kávézóban, amikor két maszkot viselő férfi támadt rájuk. Sham asszisztense zúzódásokat szenvedett, miközben megpróbált felettese védelmére kelni a támadókkal szemben. A rendőrség a támadás kapcsán három gyanúsítottat vett őrizetbe, köztük egy 15 éves fiút, aki ellen fizikai sérülést okozó támadásra való összeesküvés miatt emeltek vádat. Két további gyanúsított ellen pedig jelenleg is körözés folyik.

Vérfoltok, a Mong Kok negyedben, ahol megtámadták szerda este Jimmy Shamet
Vérfoltok, a Mong Kok negyedben, ahol megtámadták szerda este Jimmy Shamet
Fotó: Kim Kyung-Hoon / Reuters

Jimmy Sham a szervezetben betöltött szerepe mellett indul a november 24-én esedékes kerületi tanácsi választásokon is, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Hongkongban immár 19. hete tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont törvénytervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni, általános tiltakozássá alakult.

Csütörtökön egyébként ismét bekiabálásokkal, és rendzavaró akciókkal zavarták meg Carrie Lam hongkongi kormányzó felszólalását a törvényhozás ülésén, írja az MTI szintén a South China Morning Postra hivatkozva. A hongkongi törvényhozás szerdán kezdte meg új ülésszakát, a kormányzó azonban végül előre rögzített videoüzenetben szólt a képviselő-tesülethez, miután az ellenzéki képviselők folyamatos bekiabálása miatt le kellett mondania élőben tartandó beszédét.

Nem volt ez másként a csütörtöki ülésnapon sem, amikor csupán három képviselő tudott kérdéseket intézni a kormányzóhoz politikai beszámolóját illetően, mivel ellenzéki képviselők sértéseket záporoztak a Peking-párti vezetőre. A SCMP beszámolója szerint

legalább tíz politikust vezettek ki az ülésteremből rendbontó magatartás miatt, ami a másfél órás ülés többszöri megszakításához vezetett.

Lam szerdai beszédében a lakhatási nehézségek enyhítésére szolgáló intézkedéseket jelentett be. Ezzel azokat az indulatokat kívánta csillapítani, amelyeket a sokak számára megfizethetetlenül magas ingatlanárak váltanak ki, elsősorban a fiatalok körében, akik közül a kormányzattal szemben súlyosan elégedetlen demonstrálók jelentős része is kikerül.

Továbbra is kitartott azonban amellett, hogy nem tesz eleget a tüntetők fennmaradó követeléseinek.

Megnehezíti Kína a honkongi tüntetők dolgát

Közben felfüggesztették a tüntetéseken használt eszközök szállítását Kínából, írja az MTI. A PHXBUY nevű, dél-kínai székhelyű logisztikai cég közzétett az internetes oldalán egy listát azokról a termékekről, melyeknek Hongkongba szállítását ideiglenesen beszüntették. 

A listán egyebek mellett a hongkongi tüntetők uniformisként használt fekete pólók, a könnygáz, illetve paprikaspray kivédésére alkalmazott esernyők, valamint maszkok és védőszemüvegek szerepelnek, de felsorolnak transzparenseket, zászlókat, hangosbeszélőket, drónokat, illetve az összecsapásoknál használt fémrudakat- és csöveket is.

A weboldal látogatóit arra figyelmeztetik, hogy vizsgálat indul az ellen, aki megszegi a tilalmat, és tettéért felelősségre vonják.