Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Hongkong a tüntetések ellenére is tanácsi választást tart

2019.10.15. 12:20

A Hongkongban hónapok óta zajló, egyre több erőszakos eseménnyel tűzdelt tiltakozáshullám ellenére megtartják a novemberben esedékes kerületi tanácsi választásokat – jelentette ki Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerint, írta az MTI.

A sajtótájékoztatót egy nappal az előtt tartották, hogy a hongkongi törvényhozás három hónap után ismét összeül. A legutóbbi ülésszakot július 1-én, a tervezettnél előbb lezárták, miután demonstrálók egy része betört a kormányzati irodáknak helyet adó épületkomplexumba és megrongálta az üléstermet. A kormányzó szerda délelőttre ütemezett politikai beszámolójában a lakhatással kapcsolatos intézkedésekről, illetve megélhetési kérdésekről fog beszélni, melyeket kormányzata elsődleges problémaként kezel.

Lam elmondta: kormányzata annak ellenére is kitart a kerületi tanácsi választások novemberi 24-ei megrendezése mellett, hogy - állítása szerint - a tüntetéshullám során eddig több mint 150 Peking-párti politikus irodáját rongálták meg, ami mögött politikai indíttatást sejt. A kormányzat mindent el fog követni azért, hogy "tiszta, nyílt és őszinte" választásokat tarthassanak – mondta Lam, aki korábban kijelentette, hogy szükség esetén a kínai haderő behívására is sor kerülhet.

Lam elítélte a hétvégi tüntetéseken történt erőszakos eseményeket és a rendőröket ért támadásokat, és a nyugalom megőrzésére szólította fel a lakosságot. 

Carrie Lam szombaton lemondott egy találkozót a városba érkező Ted Cruz texasi szenátorral. Cruz úgy nyilatkozott: előre jelezte, hogy nem hajlandó zárt ajtók mögött megbeszélést folytatni Lammel, de a hongkongi kormányzat ezzel szemben azt állítja, hogy még a látogatás előtt elfogadta a feltételeket.

Hongkongban immár 19. hete tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, kiadatással kapcsolatos törvénytervezet váltott ki, amely a tiltakozók szerint tovább növelné Peking befolyását a Kínához 1997-ben visszakapott, de széleskörű autonómiát élvező hétmilliós városban. A tiltakozások mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni, általános tiltakozássá alakult.