Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Százezrek tüntettek Barcelonában

2019.10.26. 21:55

A barcelonai rendőrség szerint mintegy 350 ezer ember gyűlt össze Barcelona belvárosában, és a tömeg a katalán függetlenségi mozgalom kilenc vezetőjének szabadon engedését követelte.

A spanyol legfelsőbb bíróság a vezetőkre 9-13 év börtönbüntetést szabott ki a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazással és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben, de vádlottak mindegyikét felmentették a legsúlyosabbnak számító zendülés vádja alól, amely akár 25 év börtönbüntetést vonhat maga után.

Nem fogadhatjuk el, hogy az elítéltekre kilenctől 13 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki a katalánok önrendelkezésének megvédése miatt

- mondta az ANC nevű helyi szakadárpárt csoport vezetője, Elisenda Paluzie.

Az október 14-én kihirdetett ítélet eleinte békés tüntetéseket váltott ki Barcelonában és egyéb közeli városokban, amelyek viszont később erőszakos összecsapásokba torkollottak a rendőrséggel hat napon keresztül.

Szombaton a radikális jobboldali Vox párt is tüntetést tartott Madridban, ezen néhány ezeren vettek részt. A Vox a Spanyolország szétszakadását megakadályozó legjobb opciónak próbálja beállítani magát.  Katalónia 7,5 millió lakosának egyébként körülbelül fele ellenzi az ország többi részével fennálló évszázados kapcsolatok megszakítását.

(MTI)