A Twitternél megfigyelték a szaúdi rezsim bírálóit, az infókat átadták a kormánynak

2019.11.07. 06:49

Vádat emeltek a Twitter két munkatársa ellen San Franciscóban, akik személyes adatokat gyűjtöttek a szaúdi kormány számára több ezer olyan felhasználóról, akik a rijádi rezsimet bírálták, írja az MTI.

A vád szerint a szaúdi kormányzat tisztségviselői összehangolt erőfeszítésekkel érték el, hogy a Twitter két munkatársa továbbítsa nekik több ezer felhasználó személyes adatait, köztük e-mail-címüket és számítógépük IP-címét, amikkel aztán könnyen beazonosítható tartózkodási helyük is.

Olyan felhasználókról van szó, akik közismert bírálói a szaúdi rendszernek, vagy csak a sivatagi királyságot bíráló bejegyzéseket írtak ki.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a megrendelésre dolgozó adathalászok áldozatai között van egy több mint egymillió követővel rendelkező közismert szaúdi rendszerkritikus személyiség és egy neves újságíró is, akiknek nevét nem tették közzé.

Nyilvánosságra hozták viszont a két Twitter-alkalmazottat, akik mindketten szaúdi állampolgárok. Mindketten értékes tárgyakat, például karórákat, valamint titkos bankszámlákra elhelyezett több tízezer dollárokat kaptak rijádi megbízóiktól. A vádirat szerint a szaúdi királyság ügynökeként tevékenykedtek, anélkül, hogy a törvénynek megfelelően  külföldi állam megbízottjaként bejegyeztették volna magukat az amerikai igazságügyi minisztériumnál.

A Twitter közleményben azt írta, hogy együttműködött a szövetségi bűnüldöző szervekkel az ügyben, valamint megszigorította a hozzáférést a felhasználók érzékeny adataihoz. 

Szalmán király és 34 éves fia, Mohamed bin Szalmán trónörökös többször is agresszív lépéseket tett a rendszert bírálók börtönbe zárására, elhallgattatására vagy akár kivégzésére is. Ez történt a szintén rendszerkritikus Dzsamál Hasogdzsi újságíróval, akivel 2018 őszén Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán végeztek a trónörököshöz közelálló emberek. A Hasogdzsi-gyilkosság miatt végül Mohamed bin Szalmánnak is ki kellett mondania, hogy övé a végső felelősség, azt azonban tagadta, hogy ő rendelte volna el Hasogdzsi brutális meggyilkolását.

A Vanity Fair lap nemrég részletes oknyomozó riportban tárta fel a politikai ellenfelek vagy vélt ellenfelek elhallgattatására alkalmazott szaúdi módszereket. Mint írták, az internetes portálok, közösségi médiumok megfigyelésének rendszerét Szaúd al-Kahtáni, a trónörökös bizalmasa és egyik legszorosabb munkatársa dolgozta ki és működteti. Al-Kahtáni nevéhez fűződik a rendszert bírálókról vezetett feketelista létrehozása is.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM