Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Négy éven belül a negyedik választást tartja Spanyolország, ahol újra kitört a katalán válság

2019.11.10. 08:48 Módosítva: 2019.11.10. 09:21

Spanyolországban a belpolitikai válság megint odáig fajutl, hogy parlamenti választásokat kellett kiírni, ami négy éven belül a negyedik az országban, nem is különösebben nagy csoda, hogy mindössze egyhetes kampány előzte meg a november 10-re kiírt szavazást.

Kapcsolódó

Mindjárt választanak, és még csak most kezdtek kampányolni

Közben kilenc politikust évekre börtönbe zárnának zendülés miatt. Mindez Európában – de vajon hol?

A mostani választás tétje, hogy sikerül-e feloldani a belpolitikai patthelyzetet és kormányt alakítani. A közvélemény-kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a szavazás lezajlása után sem lesz könnyebb a kormányalakítás, mert egy párt sem szerez önálló kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget a parlamentben.

Ráadásul ezt a többséget nem lehetne elérni csak a baloldali vagy csak a jobboldali pártok esetleges együttműködésével sem - írja az MTI. A felmérések azt mutatják: ahogy a legutóbbi, áprilisi választáson, most is a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerhet, de tavasszal szerzett mandátumaihoz képest gyengébb vagy legfeljebb azonos eredménnyel.

Kapcsolódó

Újra fellángolt a katalán válság: százezrek az utcákon

Katalónia válsága újra kiéleződött az előrehozott spanyol választások előtt. Kilenc katalán politikus börtönbüntetésére válaszul fiatal tüntetők több estén is Hongkongot csináltak Barcelonából. Franco tábornok exhumálása is kampánytéma lett.

A spanyol politikai elemzők úgy vélik, hogy ha a választás végeredménye az előrejelzéseknek megfelelően alakul, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával, amit egyelőre elutasítanak. Spanyolországban még sosem volt példa nagykoalícióra, ahogy koalíciós kormányra sem. Csakhogy a politikai paletta egyre töredezettebb, egyre több párt van jelen nagyobb támogatottsággal, miközben a döntéshozatalhoz szükséges abszolút többség megszerzésének esélye egyre kisebb, így a választási győzelem nem jelenti automatikusan az irányítás megszerzését. Ez a helyzet vezetett ahhoz, hogy április után most novemberben megismételjék a választást.

Közben pedig újra fellángolt a katalán válság, százezrek tüntetnek az utcákon. A tüntetések azután kezdődtek újra, hogy október közepén börtönbüntetésre ítéltek kilenc katalán függetlenségpárti politikust, akiknek komoly szerepük volt abban, hogy 2017-ben Katalónia önkényesen rövid időre kikiáltotta a függetlenségét. A politikusok egy része azóta elmenekült az országból, jelenleg Belgiumban vannak, kérdés, hogy az ítélet után a belgák kiadják-e őket a spanyoloknak.

Kapcsolódó

Edényekkel csörömpölve fogadták VI. Fülöp spanyol királyt

Barcelonában utcai tiltakozásokhoz vezetett a király és családja látogatása.

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 9 órától este 20 óráig lesznek nyitva az ország összesen 8131 településén és városában. A 37 millió választásra jogosult 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról dönthet. A választás zavartalan lebonyolítása érdekben Katalóniában megerősítették a biztonságot, a belügyminisztérium több ezer rendfenntartót csoportosított át az ország más területeiről.