Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Törökország újabb észak-szíriai hadművelettel fenyeget

2019.11.18. 21:50

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint sem Washington, sem Moszkva nem tett eleget az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokba foglalt vállalásának. Ennek értelmében az Ankara által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia záros határidőn belül kivonul Észak-Szíriában a határ menti sávból, ez azonban egyelőre nem történt meg. Cavusoglu szerint ha Törökország ilyen módon nem jut eredményre, és a térség "nem tisztul meg a terroristáktól",

Ankara megteszi, ami szükséges, és újraindítja a hadműveletet az YPG ellen."

A török hadsereg és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak átfogó beavatkozást Északkelet-Szíriában a térséget ellenőrző YPG ellen, amely mindaddig az Egyesült Államok legfőbb helyi partnerének számított az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szemben vívott harcban.

Ankara szerint az YPG nemzetbiztonsági fenyegetést jelent számára, mert a Törökországban tevékeny, nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár fegyvereseinek szíriai szövetségese.

Először október 17-én Washington és Ankara arról egyezett meg, hogy az YPG öt napon belül 30 kilométeres távolságra vonul vissza a török-szíriai határtól. Az ügyben október 22-én egy 150 óráról szóló török-orosz tűzszüneti megállapodás is született, amelynek a lejártát követően a határövezeti zónában közös orosz-török járőrszolgálat indult. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.