Ivó, Milán
EUR 383,77 Ft
USD 365,58 Ft
6 °C
26 °C

A brit kormány tárgyalni sem lesz hajlandó az újabb skóciai függetlenségi népszavazásról, ha a konzervatívok nyernek

2019.11.26. 19:11

Ha a konzervatívok jelentős többséggel megnyerik a a december 12-én esedékes előrehozott parlamenti választást, akkor a brit kormány nem fog hozzájárulni egy újabb Skót referendum kiírásához Skócia függetlené válásához – írja az MTI Boris Johnson keddi kijelentésére hivatkozva.

Johnson épp a skóciai Inverkeithing kisvárosban mutatta be a kormányzó Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programját, amikor határozottan kiállt a skót függetlenséggel szemben. Azt mondta, hogy ha a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány hivatalosan engedélyt kér az újabb függetlenségi népszavazásra,

a kérvényt tartalmazó levelet "minden tárgyalás nélkül vissza a feladónak jelzéssel látjuk el, és ezzel el az ügy el is lesz intézve.

Az SNP vezetője, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök már jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról. Korábban arról is beszélt, hogy függetlenedni tudnak, Skócia önálló tagországként próbál majd belépni az Európai Unióba.

Boris Johnsontól egyébként sem állnak távol a határozott, azonban sokszor megosztó ígéretek. A konzervatívok választási programjában szerepel a bevándorlás mérséklése, és egy olyanúj pontozási rendszerre alapuló bevándorlási szabály bevezetése, ami a kelet-európaiakat is hátrányosan érintheti. Emellett a 75 éven felülieket is mentesítené a televíziós előfizetési díj alól. A választás valódi tétje viszont egyértelműen a brexitpatthelyzet kérdése.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek