Kína elleni szankciót akar az amerikai képviselőház az ujgurok védelmében

2019.12.04. 06:51

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel elfogadta kedd este azt a törvényjavaslatot, amely Kína elleni szankciók életbe léptetésére szólítja fel Donald Trump elnököt a Kínában élő muszlim vallású ujgur kisebbség elnyomása miatt – írta az MTI.

A törvényjavaslat magas rangú kínai tisztségviselők elleni büntető intézkedéseket szorgalmaz, mert Hszincsiang tartományban – a Kína északnyugati vidékén fekvő ujgur autonóm területen – tömegesen zárnak internáló táborokba ujgur kisebbséghez tartozókat.

Az amerikai és a nemzetközi sajtóban nemrég jelentek meg olyan, jogvédők és szakértők információira támaszkodó riportok, melyek felfedik, hogy Hszincsiangban mintegy egymilliónyi ujgurt tartanak fogva önkényesen. Peking vitatja az adatokat, a fogva tartásokról pedig azt állítja, hogy "szakmai képzési központokról" van szó, ahol az iszlám radikalizálódás ellen küzdenek, miután a korábbi években a tartományban ujguroknak tulajdonított véres merényletek történtek.

A képviselőházi szavazás előtt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök kijelentette: „Peking barbár cselekedetei manapság az ujgurok emberi méltóságát és emberi jogait fenyegetik, és ez sérti a világ kollektív lelkiismeretét is.”

  • A törvény nemcsak kínai tisztségviselők elleni szankciók bevezetését szorgalmazza, hanem
  • bizonyos termékek – például arcfelismerő programokhoz és rendszerekhez szükséges termékek – exportjának tilalmát is,
  • továbbá azt, hogy egy éven belül az amerikai kormányzat készítsen jelentést a térségben uralkodó helyzetről.

A MEGSZAVAZOTT SZÖVEGRŐL MÉG A SZENÁTUSBAN IS VOKSOLNI KELL, S CSAK EZT KÖVETŐEN KÜLDHETŐ TOVÁBB A FEHÉR HÁZBA, AHOL DONALD TRUMP ALÁÍRÁSA UTÁN VÁLHAT TÖRVÉNNYÉ.

A nyáron az Egyesült Államok nem csatlakozott ahhoz a 24 ENSZ-nagykövethez, akik írásban tiltakoztak Peking ujgurokkal szembeni bánásmódja ellen. Nem írta alá a levelet Magyarország sem, a magyar kormány szerint Kína közölte, hogy a tartományban minden rendben van, a vádak alaptalanok, ezt a magyar fél elegendőnek találta.

Kína szerint ez belügy

Kína tiltakozását fejezte ki a képviselőház döntése miatt. A kínai külügyminisztérium szerdán Hua Csun-jing külügyi szóvivő nevében adott ki közleményt, amelyben úgy fogalmaz: a törvénytervezet szándékosan rossz színben tünteti fel a hszincsiangi emberi jogi helyzetet, és befeketíti Kína terrorizmus elleni fellépését, és a Kína belügyeibe való beavatkozással súlyosan sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapelveit.

 A külügyi szóvivő szerint Hszincsiang kérdése nem az emberi jogokról vagy a vallásról, hanem a terror- és szeparatizmus-ellenességről szól. Hua közölte: a területet korábban szélsőségesek és terroristák tevékenysége tartotta fenyegetésben, amire válaszul a helyi kormányzat a törvény előírásainak megfelelően terrorellenes intézkedéseket vezetett be, illetve - hogy a problémát a forrásánál kezelje - a gazdasági fejlődés, a nemzeti egység, valamint a társadalmi harmónia előmozdításán fáradozott. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően - teszi hozzá, - az elmúlt három évben nem történt terrortámadás Hszincsiangban.
    A szóvivő a közleményben felidézi, hogy az elmúlt egy évben több mint 70 ország és régió tisztviselői, továbbá nemzetközi szervezetek, a sajtó, illetve vallási szervezetek képviselői, valamint szakértők és kutatók látogattak Hszincsiangba, és elismeréssel nyilatkoztak az ott folytatott terrorellenes munkáról. Egyebek mellett felsorolja, hogy márciusban az Iszlám Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsa határozatban méltatta Kínának a muszlim közösségért folytatott tevékenységét, júliusban több mint 50 ország az ENSZ Emberi Jogi Tanács elnökének címzett levélben állt ki Kína terrorellenes intézkedései mellett, majd októberben több mint 60 ország az ENSZ közgyűlésén szólalt fel közösen, Hszincsiang emberi jogi helyzetét méltatva.
    Nyilatkozatában Hua Csun-jing arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy mielőbb hozza helyre az elkövetett hibát, és akadályozza meg, hogy a törvénytervezet hatályba léphessen, emellett hozzátette: Kína a helyzet alakulásának megfelelően tesz majd lépéseket az ügyben.
    • Bérelnék
  • Bankszámla