Videón az eperjesi gázrobbanás, már hét áldozata van

K  AP20191206155
2019.12.07. 08:58 Módosítva: 2019.12.07. 16:50

Videó került ki a netre az eperjesi gázrobbanásról, aminek már hét halálos áldozata van, többen megsérültek, és néhány személyt még mindig keresnek. Az Új Szó szerint egy közeli étterem biztonsági kamerája rögzítette a robbanás pillanatait:

A város polgármestere rendkívüli állapotot rendelt el, a miniszterelnök anyagi támogatást ígért a helyi lapok szerint.  

Pénteken egy gázrobbanás miatt kigyulladt egy 12 emeletes panelház a szlovákiai Eperjesen. A detonációban legalább öt ember vesztette életét, negyvenkilencen megsérültek. A Bumm.sk összefoglalója szerint Peter Pellegrini kormányfő tegnap este azt mondta, hogy a pontos áldozatok számát egyelőre nem lehet tudni, este ugyanis több emelet még égett. Szombat reggel az MTI közleménye szerint 9 órakor hat embert kerestek, a Paraméter negyed 11-kor azt írta, hogy a korábban ismert ötről hétre emelkedett az áldozatok száma és már csak egy embert keresnek. A szlovák rendőrség pontos adatot nem közölt, Facebookon azt írják, az áldozatok száma nő, a mentés végéig pontos adatot nem közölnek.

A lap alapján este fél 10-kor a helyi rendőrség azt is bejelentette, hogy sikerült lokalizálniuk a tüzet. A Facebookon reggel azt írták, 7 órára a tüzet is sikerült eloltani, 8-ra pedig válságkezelési értekezletre kerül sor az újabb eljárások megbeszélése miatt.

A pénteki gázrobbanást vélhetőleg az okozhatta, hogy a lakóház liftaknája megtelt gázzal. A robbanás a 9. emeleten kezdődhetett, a lángok pedig végül elértek a 12-ig is. A Paraméter szerint este még arról számolt be a helyi sajtó, hogy 21.45-kor 39 sérültet láttak el a mentők, közülük kilencet kellett kórházba szállítani. Eperjes polgármestere, Andrea Turčanová és a megyei elnök, Milan Majerský is biztosított az esti órákra szállást a lakóknak. A lakosoknak további tájékoztatást szombat reggel 9 órára ígértek a helyi alapiskola előtt. 

A péntek esti ülésen Szlovákia miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette, hogy egymillió eurót ítél oda a tartalékalapból Eperjes városának. A Bumm.sk szerint Pellegrini azt mondta,

Hétfő reggel megérkezik az első egymillió euró a város számlájára a szükséges kiadások fedezésére.(...) Az összeget elsődlegesen az épület állapotának stabilizálására fogják felhasználni, amíg nem születik végleges döntés a további sorsáról, a szanálásáról vagy a felújításáról.

Az épület stabilizálására azért is van szükség, mert korábban a város polgármestere rendkívüli helyzetet rendelt el, ugyanis a tűz miatt fennáll az épület összeomlásának veszélye is. 

Frissítés: A szombat reggeli válságstáb értekezletét követően a nap folyamán szakértők kezdik el a tömbház statikájának megvizsgálását, amely alapul szolgál majd a további lépéseknél. A helyi tűzoltóság igazgatója szerint az épület bontásra lesz ítélve, illetve az is kiderült, hogy a lakóház korábban nem felelt meg a tűzbiztonsági előírásoknak, a tűzoltók két évvel ezelőtt pont arra a veszélyre figyelmeztették az építkezési munkák jóváhagyóit, ami most megtörtént.

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy gázrobbanás miatt kigyulladt tizenkét emeletes épületnél Eperjesen 2019. december 6-án. Fotó: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport