Pongrác
11 °C
27 °C

Tüntetőket lőtt agyon egy fegyveres Irakban

2019.12.12. 18:59

Agyonlőtt hat embert, köztük négy kormányellenes tüntetőt egy fegyveres csütörtökön az iraki fővárosban, Bagdadban, feldühödött emberek ezt követően lefegyverezték és felakasztották őt a város egyik központi terén, írja az MTI.Az AP hírügynökség szerint a fegyveres - akit kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt köröztek - a biztonsági erők elől futott el, és a nála lévő gépkarabéllyal lelőtt először két üzlettulajdonost, majd négy tiltakozót a Vatba tér közelében.

 Az AP szerint ezt követően feldühödött tüntetők lefegyverezték a támadót, s a közösségi médiában terjedő felvételek tanúsága szerint összeverték. A dpa német hírügynökség szerint a 17 éves fegyveres holttestét tiltakozók egy lámpavasra húzták fel.

Az incidenst elítélte a tiltakozó mozgalom "epicentrumának" számító Tahrír téren székelő tüntetők nagy része, akiknek elmondása szerint a fegyverest megölők nem képezik részét békés megmozdulásuknak.

Irakban október eleje óta húzódik egy tömeges tiltakozáshullám, melynek során már többszázan életüket vesztették. A tüntetések fő okai a korrupció és a munkanélküliség. A tiltakozók a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik.

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű helyi civil szervezet múlt pénteki összesítése szerint a tiltakozásokban eddig már több mint 460 ember veszítette életét, s több mint 20 ezren megsebesültek. Ali al-Bajáti, a jogvédők szóvivője szerint mintegy 2650 embert őrizetbe vettek, igaz jelentős többségüket már szabadlábra helyezték. Hozzátette: hozzávetőleg 160 aktivista van még rácsok mögött.

A tiltakozások miatt november végén benyújtotta maga és kormánya lemondását Ádil Abdel Mahdi egy éve kinevezett, párton kívüli iraki kormányfő, amit a parlament december elsején is fogadott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport